image
Sursa foto: europalibera.org

Florin Român: „La București și la Chișinău tema protestelor este comună - justiția”

La București și la Chișinău tema protestelor este comună - justiția, a spus Florin Român, preşedintele comisiei de administraţie publică din Camera Deputaţilor din România, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„La București și la Chișinău tema este comună – justiția, modificări ale Codului Penal sau decizii ale instanțelor de judecată. Prin ceea ce întâmplă acum la Chișinău, România a trecut în 2004, înainte de intrarea în Uniunea Europeană. Tot atunci o forță politică abuzivă făcea ce se întâmplă acum în Republica Moldova, adică racola primari, racola președinți de consilii județene, consilii raionale, cum sunt aici. Practic, se creau premisele generării unor abuzuri administrative. Din fericire, odată cu intrarea în Uniunea Europeană România cel puțin pentru 14-15 ani a scăpat de aceste abuzuri”, a spus Florin Român.

„Eu cred că în cazul situației de la Chișinău miza este una imensă. Aici nu vorbim de un candidat, de dl Andrei Năstase, aici vorbim de cetățenii Chișinăului, care și-au exprimat un vot așa cum au dorit dânșii și o miză la fel de importantă este apropierea sau nu față de Uniunea Europeană, pentru că nu trebuie să uităm că Moldova este semnatara Acordului de Liber Schimb și totodată a intrat în relații economice în baza unor înțelegeri, în baza unor contracte cu Uniunea Europeană, iar un lucru trebuie să se știe foarte clar: Uniunea Europeană te susține, dar îți cere să respecți și regulile casei”, susține Florin Român.

Una dintre regulile casei pe care n-o poți încălca este criteriul legat de justiție, susține Florin Român.

„În momentul în care acei oameni simt că cineva dă decizii discutabile, ca să nu le spun cu iz pronunțat politic, din acel moment cei care pierd în primul rând, din nefericire, sunt cetățenii Republicii Moldova care-și doresc o viață ca afară. Ca să ai o viață ca afară, trebuie să ai și o justiție ca afară, nu se poate altfel”, a declarat Florin Român.

„Cea mai mare șansă pentru Republica Moldova – rămân la convingerea asta – rămâne Uniunea Europeană. Moldova este prea săracă ca să-și permită la ora actuală să se dezvolte. Și atunci ce faci? Te duci în zona care a demonstrat că poate produce prosperitate sau – și eu nu-mi doresc să prind acest moment niciodată – să rămâi într-o zonă gri, într-o zonă în care să fii sub nimeni și nimeni să nu aibă grijă de tine”, a conchis Florin Român.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: