image
Sursa foto: Jurnal.md

Prevederi „dubioase” în legea privind cetățenia prin investiție; Șeful Comisiei securitate a DEMISIONAT în semn de protest

Deputatul PL Roman Boțan și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publice. S-a întâmplat astăzi la ședința Parlamentului. Deputatul și-a anunțat demisia în semn de protest față de un proiect de lege care modifică mecanismul prin este acordată cetățenia Republicii Moldova prin investiție.

„Noile prevederi comportă riscuri de securitate națională, dar și de corupție”, a atenționat Roman Boțan.

În locul lui Boțan, avizul comisiei a fost prezentat în plenul Parlamentului de Eugen Carpov.

„În 2016 s-a decis că cetăţenilor străini să li se poate acorda cetăţenia pentru o contribuție financiară. Acordarea cetățeniei urma să fie limitată la 5 mii de persoane. Solicitanții erau obligați să cunoască Constituția și să o respecte, să aibă o bună reputaţie economică și financiară, să nu prezinte un risc pentru securitate. În această limită intra și membrii familiei. În conformitate cu prevederile adoptate acum, sintagama „5 mii de persoane” s-a modificat în „5 mii de solicitanți principali”. Deci limita este compromisă prin posibila creștere a acestui număr la câteva zeci de mii, de sirieni, chinezi sau alţi „investitori”, a declarat Roman Boțan.

Mai mult, prin proiectul de lege votat astăzi, persoanele care vor obţine cetăţenia vor scăpa de obligația de a cunoaște Constituția și limba română.

„Acest fapt generează, în opinia mea, riscuri de corupție și securitate”, a adăugat Roman Boțan.

Un alt aspect dubios este prevederea potrivit căreia, decretul prezidențial privind acordarea cetățeniei prin investiții va conține doar date de identificare a dosarelor solicitanților, fără a indica numele și prenumele acestora.

„Cine obține cetățenia: dosarul sau persoana? Este straniu că se dorește secretizarea celor care vor obține cetățenie prin investiții. Or aceste investiții ar putea proveni din fraude, ceea ce ar crea premize pentru legalizarea activelor ilegale”, a mai explicat deputatul

„În cazul în care membrii Comisiei, dar și majoritatea parlamentară consideră că asemenea proiecte sensibile se pot discuta astfel, consider că prezența mea, deși zilnic fac demersuri la care nu primesc răspunsuri, nu are rezultat. Nu vreau să mă asociez cu o asemenea activitate. În semn de protest față de o asemenea examinare a proiectelor de de legi, îmi prezint demisia din funcția de președinte al Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publice, funcție în care mi-am făcut conștiincios datoria”, a conchis Roman Boțan.

Precizăm că, potrivit prevederilor legislative, străinii pot obţine cetăţenia Republicii Moldova dacă dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: