image
Sursa foto: jurnal.md

Ziua Independenței Azerbaidjanului și 100 de ani de la nașterea liderului poporului azer, marcate la Palatul Republicii

La Palatul Republicii Moldova a avut loc o ceremonie solemnă prilejuită celei de-a 100-a aniversare a Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev, precum și 28 mai - Ziua Independenței Republicii Azerbaidjan.

La eveniment au participat președintele Maia Sandu, speakerul Igor Grosu, miniștri, deputați, personalități publice și politice, șefi ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, reprezentanți al domeniului științei și culturii, precum și reprezentanți ai mass-media.

jurnal.mdjurnal.md

La începutul evenimentului au fost intonate imnurile naționale ale Republicii Azerbaidjan și Republicii Moldova.

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, a ținut un discurs în care a povestit despre istoria țării sale, dar și despre realizările acestei republici, care au devenit baza pentru restabilirea independenței după 70 de ani.

jurnal.mdjurnal.md

Ambasadorul a menționat că în primii ani de independență Azerbaidjanul a trecut prin multe dificultăți și doar odată cu revenirea la putere în 1993 a lui Heydar Aliyev, țara a fost salvată de pericolul dispariției. Diplomatul a remarcat că munca lui Heydar Aliyev și strategia vizionară reprezintă baza progresului pe toate planurile și a dezvoltării economice a țării.

În același timp, ambasadorul a subliniat că, în urma politicii interne și externe a președintelui Ilham Aliyev, Azerbaidjanul este astăzi o țară lider în regiune și unul dintre partenerii importanți în asigurarea securității energetice în Europa. Diplomatul s-a referit și la relațiile moldo-azere, menționând că relațiile de cooperare și parteneriat dintre Azerbaidjan și Moldova se dezvoltă la cel mai înalt nivel în toate domeniile.

jurnal.mdjurnal.md

Președintele Maia Sandu a luat cuvântul în cadrul evenimentului și a felicitat toți azerii cu ocazia Zilei Independenței și a celei de-a 100-a aniversări a lui Heydar Aliyev. Șefa statului a menționat că în acești ani azerii și-au demonstrat voința, determinarea și hotărârea de a construi o societate liberă, prosperă și deschisă. Referindu-se la relațiile strânse și cooperarea eficientă dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan în diverse domenii, a menționat că aceste legături se bazează pe valori comune, pace și stabilitate. Maia Sandu a mai menționat că parteneriatul cu Azerbaidjan este foarte important în contextul aspirațiilor Moldovei de a obține independența energetică. „Dorim să continuăm proiectele comune și sperăm la sprijinul și cooperarea cu Azerbaidjan", a concluzionat președinta.

jurnal.mdjurnal.md

Ceremonia a continuat cu un concert cu lucrări cunoscute ale compozitorilor din Azerbaidjan, interpretate de Constantin Moscovici și Orchestra Simfonică Națională.

jurnal.mdjurnal.md

De asemenea, a fost organizată o expoziție de fotografie, iar la final oaspeții s-au delectat cu bucate naționale din bucătăria azeră.

jurnal.mdjurnal.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: