image
Sursa foto: Promo Lex

Se întorc pe furiș acasă! Mai mulți veterani de război din stânga Nistrului au primit interdicția de a intra în Transnistria

Mai mulți combatanți, veterani de război, care locuiesc în sate din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicția Chișinăului, s-au pomenit peste noapte cu interdicția de a păși pe teritoriul Transnistriei, respectiv, în aceste condiții ei nici măcar nu pot ajunge acasă.

Un locuitor al satului Corjova, cavaler al ordinului „Ștefan cel Mare”, a fost reținut ieri timp de mai multe ore la așa numitul post vamal din preajma satului Lunca, de pe podul de la Dubăsari. Combatantul a fost informat că are interdicție de intrare pe teritoriul Transnistriei. După mai bine de o oră de așteptare i-a fost înmânat un presupus document, emis de autoritățile de la Tiraspol, în care este informat că potrivit așa numitei legislații transnistrene, este declarat persoană indezirabilă și dacă nu părăsește teritoriul „rmn” timp de trei ore, va fi deportat.

„Am telefonat la Comisariatul de poliție al raionului Dubăsari, cu sediul la Ustia, pentru a le solicita ajutorul. Mi-au spus că nu se pot deplasa la fața locului, deoarece pacificatorii oricum nu le vor permite să traverseze podul. Am închis telefonul, nici nu am mai vrut să discut cu ei. De când poliția din RM își cere voie de la pacificatori ca să-și facă datoria? Am făcut cale întoarsă și am mers pe la bacul de la Molovata Nouă”, ne-a relatat Iurie Coțofan.

Deși are viză de reședință în s. Cocieri, bărbatul locuiește pe teritoriul s. Corjova de care îl mai despart niște posturi cu militari ilegale, instalate la intrarea în sat. „Ieri am ajuns cu chiu, cu vai acasă. Dar nu se știe ce va fi mâine și dacă voi putea trece, că doar nu o să-mi părăsesc casa”, a declarat derutat Iurie Coțofan.

docdoc
veteranvetran

La rândul său, fostul primar de Corjova, Valeriu Mițu, vicepreședinte al Asociației veteranilor de război, ne-a informat că azi dimineață încă un veteran, locuitor al s. Molovata Nouă, Victor Timuș, a fost înștiințat că nu are dreptul de a călca și de a tranzita teritoriul aflat sub ocupația regimului de la Tiraspol.

„Din informația pe care o deținem, Tiraspolul a perfectat o listă întreagă cu veteranii care au luptat la Nistru, locuitori din aceste sate, pe care i-au declarat indezirabili. Acești oameni nu se mai simt în siguranță aici, acasă. Separatiștii au ocupat treptat aceste localități și fac ce vor. Solicităm susținerea oamenilor și a politicienilor de bună credință în această situație”, a spus Valeriu Mițul.

Bărbatul nu exclude că și el ar putea fi în această listă. Se confruntă cu grave probleme de sănătate și îi e frică că va avea probleme de deplasare, inclusiv atunci când poate chema ambulanța.

„Ieri am mers să fac o analiză de sânge la Cocieri. Am trecut pe lângă postul militar cu mașina fără să mă opresc. Ce se întâmplă însă dacă voi fi oprit și mi se va interzice să ajung la Corjova ori să merg de aici la un spital? Suntem monitorizați cu camere video instalate la mai multe intersecții din sat. Suntem foarte îngrijorați de această situație”, ne-a mai spus fostul primar.

Cazul a fost comentat și de deputatul Chiril Moțpan. „Am vorbit la telefon cu Iurie Coțofan, veteran de război, cavaler al ordinului „Ștefan cel Mare”. Încă era la postul de grăniceri Lunga, la intrarea în Dubăsari, unde a fost oprit și i s-a zis că s-ar afla sub interdicție de intrare pe teritoriul transnistrean. După o oră de așteptare, i s-a înmânat o țidulă semnată de ministrul KGB al așa-zisei „pmr”, prin care era declarat indezirabil pe teritoriul regiunii. Iurie mergea acasă prin Dubăsari, când a aflat cu stupoare că nu are acces prin localitate, începând cu data de 6 august, curent”, a relevat deputatul.

„Așa înțeleg Dodon și Krasnoselski funcționarea statului Republica Moldova, crezând că nu vor fi sancționați, pentru că nu au fost sancționați până acum. Și mai au tupeul să vorbească despre democrație și stat de drept. Oare prin reforma constituțională a lui Dodon nu se urmărește tocmai legiferarea abuzurilor, inclusiv a celor din partea autorităților separatiste?”, se întreabă Chiril Moțpan.

Potrivit deputatului, situația creată în satele din stânga Nistrului este strigătoare la cer. În timp ce șeful statului își iese din piele, ca să satisfacă regimul de la Tiraspol, autoritățile de acolo devin tot mai neprietenoasă pentru cetățenii din localitățile din stânga Nistrului aflate sub jurisdicția autorităților constituționale de la Chișinău.

„Oricare ar fi înțelegerea dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, cu siguranță, ea nu e în beneficiul cetățenilor. Voi aduce acest caz în atenția instituțiilor abilitate, Ministerul pentru reintegrare, Comisia Unificată de Control, instituțiile care activează în domeniul protecției drepturilor omului – în caz că acestea nu s-au autosesizat deja. Cine are puterea să acționeze are și datoria să o facă, atunci când vede clar o încălcare și un abuz”, a conchis deputatul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: