image
Sursa foto: newscientist.com

Descoperire istorică: Cum a fost surprins un grup de cimpanzei

O comunitate de cimpanzei din Parcul Național Loango din Gabon și-a pus insecte pe rănile deschise, aparent ca o formă de prim ajutor. Deși au existat dovezi că animalele folosesc plante pentru a se automedica, acestea sunt primele cazuri cunoscute cu insecte.

În noiembrie 2019, Alessandra Mascaro, care lucrează la Proiectul Ozouga Cimpanzee din Parcul Național Loango, a urmărit și filmat o femelă cimpanzeu pe nume Suzee care are grijă de piciorul rănit al fiului ei, Sia. În mod neașteptat, a observat că Suzee ia ceva dintre buze și l-a aplicat pe rana deschisă. Când au analizat imaginile video, Mascaro și colegii ei și-au dat seama că Suzee pusese o insectă înaripată pe rana Siei.

„Am asistat la ceva cu adevărat uimitor”, spune Simone Pika, membru al echipei de la Universitatea Osnabrück din Germania.

După observația inițială, cercetătorii au continuat să o monitorizeze pe Suzee și pe alți aproximativ 45 de cimpanzei din comunitatea ei până în februarie 2021. În total, au observat comportamentul a 22 de cimpanzei. În 19 cazuri, cimpanzeii prindeau o insectă mică înaripată și o apăsau între buze, apoi o frecau pe propriile răni expuse folosind buzele sau degetele înainte de a îndepărta insecta, scrie playtech.ro.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce cimpanzeii fac asta. „Ceea ce mă intrigă în acest moment este ce specii de insecte prind? Și dacă ei înțeleg ce fac?” spune Pika. S-ar putea ca insectele necunoscute să aibă proprietăți medicinale, spun cercetătorii.

„Poți găsi multe substanțe uimitoare în insecte care sunt antibiotice, antivirale, antibacteriene, antifungice. Ele pot avea un efect calmant sau pot ajuta la reducerea inflamației”, spune Pika.

Echipa sugerează, de asemenea, că insectele ar putea fi pur și simplu o sursă de confort. „Îți aduci aminte când erai mic și cădeai, iar rana nu era chiar rea la genunchi”, spune Pika. „Apoi mama ta a pus un plasture pe genunchi și dintr-o dată totul a fost mai bine, nu?”

Aceste comportamente noi la cimpanzei ne-ar putea ajuta să înțelegem originile și evoluția automedicației, spune ea.

Echipa a văzut, de asemenea, dovezi că cimpanzeii au grijă de alții, deoarece celelalte trei cazuri implicau o persoană care aplica insecte pe rănile altuia.

Există încă o dezbatere dacă animalele dincolo de oameni se angajează în acest tip de comportament prosocial, dar aceste observații sunt un exemplu convingător, spune Pika.

Noutăţile partenerilor

comentarii: