image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon și Șor - politicienii din Republica Moldova care folosesc cel mai des discursul de ură

Politicienii din Republica Moldova care folosesc cel mai des discursul de ură sunt Igor Dodon, Ilan Șor și Marina Tauber, arată raportul realizat de Promo-LEX, „Discursul de ură și instigarea la discriminare în spațiul public și mass-media din Republica Moldova”.

Potrivit experților, ura și discriminarea promovată de politicieni este periculoasă nu doar datorită impactului mediatic și tensionării societății pe moment, adevăratul risc constă în efectele pe termen lung. Politicienii adesea sunt considerați de o parte semnificativă a populației drept cei mai importanți oameni în stat.

„Comportamentul lor poate înrădăcina prejudecăți șiconstrui atitudini, mai ales despre fenomenele puțin sau deloc cunoscute publicului. Așa cum a arătat cazul celor ”30 000 de sirieni”, deși problema refugiaților sau imigranților nu este actuală în Moldova, datorită dezinformării și exploatării fricilor, inclusiv din partea politicienilor în campaniile electorale, intoleranța față de acest grup a escaladat”, se spune în raport.

Experții afirmă că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt politicienii cel mai des vizați în discursul de ură. O formă de atac este manipularea și răspândirea știrilor false, asociindu-i cu grupuri de oameni în legătură cu care există un grad mai mare de respingere în societate (LGBT, musulmani, refugiați, sirieni).

Totodată, partidele politice care au generat cele mai multe cazuri de discurs de ură sunt Partidul Șor, PSRM și Partidul Nostru.

În total, au fost înregistrate 153 de cazuri de discurs de ură sau alte forme de promovare a intoleranței în context politic. Raportând această cifră la cele 181 de zilede monitorizare, rezultă că, în mediu, la fiecare 28 de ore în spațiul public apare un caz de discurs de ură în context politic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: