image
Sursa foto: jurnal.md

Amânare repetată în dosarul Manole; „Acum, când au plecat comanditarii, instanța nu știe cum să procedeze”

Amânare repetată în dosarul fostei magistrate Domnica Manole. Și de această dată ședința nu a avut loc din motiv că una dintre judecătoare s-a îmbolnăvit. În fața participanților la proces a ieșit doar președintele de complet, Sergiu Lazari, care le-a comunicat părților că aceeași judecătoare absentează de la serviciu, invocând probleme de sănătate.

Domnica Manole și avocata sa cred că aceste acțiuni sunt dirijate artificial pentru a trage de timp în examinarea cauzei, întrucât dosarul ar fi fost pornit la comandă politică, iar acum comanditarul a plecat.

Am impresia că același temei de amânare - boala judecătoarei Pădurari - face parte dintr-un scenariu cu mult mai adânc, cu mult mai profund, pus la cale undeva într-o parte, deoarece asta denotă un singur lucru: frica judecătorilor de a lua o hotărâre pe cauza respectivă. Pe de o parte, persistă frica față de cei care au fost în fruntea justiției până acum, frica din considerente că s-ar putea reîntoarce și atunci ar avea de suferit dacă ar pronunța o sentință de achitare, și frica de a examina cauza, deoarece până la moment, o perioadă foarte îndelungată, am fost întotdeauna grăbiți, se stabileau ședințele la o zi sau două, nu erau acceptate niciun fel de amânări. Acum brusc, două ședințe la rând, judecătoare se îmbolnăvește”, a comentat Domnica Manole.

Fosta judecătoare spune că a cerut și urgentarea examinării, însă solicitarea sa a fost respinsă. Din contra, instanța i-a amintit că urmează o perioadă de concedii.

Avocata Domnicăi Manole crede că aceste acțiuni au loc în urma ultimelor evenimente din țara noastră, făcând trimitere la deciziile luate în această săptămână de Consiliul Superior al Magistraturii, prin care mai mulți judecători au fost revocați din funcțiile administrative, iar alții au fost suspendați.

În fiecare zi au loc niște schimbări pe care le așteaptă și judecătorii și dacă e să luăm situația care a fost de până acum când eram presați cu ședințele, eram grăbiți, am fost amendată pentru neprezentarea într-o ședință care, de fapt, nu era planificată și anunțasem că nu voi fi disponibilă. Lucrurile se grăbeau foarte tare. Acum dimpotrivă. Ba ne este sugerat să înaintăm cerere de schimbare a completului, ba să intrăm în vacanță. Observăm că însăși instanța de judecată este într-o incertitudine și aceasta nu mă face decât să mă conving de ceea ce am crezut până acum - că dosarul este la comandă, unul politic, și acum când au plecat comanditarii, nu se știe cum să se procedeze”, a declarat avocata Viorica Grecu.

Domnicăi Manole i-a fost deschis dosar penal după ce în 2016 a hotărât să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: