image
Sursa foto: nasa.gov

De ce a anulat NASA prima misiune formată numai din femei

De 8 Martie, NASA a anunțat că, într-o premieră absolută, un echipaj format numai din femei va executa o misiune de mers prin spațiu.

Mersul prin spațiu presupune executarea unor activități în spațiu în afara unei nave sau a unei stații spațiale. Astfel, pe 29 martie, inginerele de zbor Anne McClain și Christina Koch aveau să se avânte la 400 de kilometri deasupra Pământului, protejate doar de un costum spațial, pentru a face un upgrade la bateriile de pe stația spațială. Misiunea avea să aibă loc în luna istoriei femeii, ceea ce avea să adauge cu atât mai multă greutate acesteia.

Directoarea de zbor avea să fie Mary Lawrence, iar controloarea-șef de zbor al misiunii de mers prin spațiu Jackie Kagey. La rândul său, Kristen Facciol avea să fie controloare de zbor.

Acum însă, o problemă de echipament a dezamăgit toți oamenii care erau entuziasmați de echipament. Ce-i drept, cei de la NASA au avertizat de la început că lucrurile s-ar mai putea schimba pe parcurs. „Angajamentele de mers prin spațiu pot fi ajustate dacă echipa de operațiuni de zbor consideră necesar”, a explicat purtătoarea de cuvânt NASA, Stephanie Schierholz.

Astfel, planurile s-au schimbat. Una din femeile din echipaj a fost înlocuită de un bărbat, din cauza unei probleme cu mărimile de la costume, scrie Playtech. Mai exact, McClain a fost înlocuită de inginerul de zbor Nick Hague. Motivul a fost că măsura costumului ei este medie la bust, nu largă, după cum crezuse inițial echipa. Bineînțeles, oamenii au sărit cu critici, întrebându-se cum de NASA nu a avut suficiente costume pentru astronauții femei.

Schierholtz a explicat însă pe Twitter încurcătura printr-un mesaj: „Anne s-a antrenat în M și L și a crezut că ar fi bine să folosească [mărimea L], dar a decis […] că măsura [M] vine mai bine. În acest caz, este mai ușor (și mai rapid!) să schimbi [oamenii care merg în spațiu] decât să reconfigurezi costumul spațial”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: