image
Sursa foto: chișinău.md

Prima stație de tratare a levigatului, pusă în funcțiune la Chișinău

O stație de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la fosta gunoiște amplasată pe strada Uzinelor din capitală, a fost pusă în funcțiune ieri.

Obiectivul este mobil și unicul utilaj de acest fel în republică, putând fi amplasat și în alte locații, după necesitate.

Stația are o capacitate de prelucrare de 53 de metri pătrați pe zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică. Costul tratării unui metru de levigat este de la 6 la 8 euro.

Noul utilaj va reduce indicii de poluare a mediului, astfel minimizând impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații. Aici urmează a fi adus pentru prelucrare și levigatul format la gunoiștea din localitatea Sângera. În prezent este în desfășurare un proiect similar, de construcție a unei stații de tratare a levigatului, la poligonul municipal din Țânțăreni, care va avea o capacitate dublă de prelucrare.

Construcția stației a durat jumătate de an și au costat 4,67 milioane de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: