image
Sursa foto: Unimedia.info

CAZUL DERENEU // Morții scoși din biserică, iar preoteasa bătută

După două luni de când reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au sechestrat biserica din Dereneu, spiritele se încing. Indivizii care au ocupat biserica au agresat soţia parohului, Elena Marin, provocându-i traumatisme grave. Mai mult, ei continuă să interzică localnicilor să-și aducă morții în biserică pentru a oficia slujba de înmormântare. Secretarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Vadim Corostinschi, a declarat că enoriaşii care au ales Mitropolia Basarabiei nu au decât să-şi ducă mortul „în foişor”, locul unde preotul Florin Marin este nevoit să oficieze slujbele.

Preotul Florin ne-a relatat că a rugat acum o lună reprezentanţii Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni să îi permită să intre în biserică să ia câteva dintre lucrurile personale, cărţi religioase şi veşminte, pentru că atunci când a fost scos din biserică toate lucrurile sale au rămas în lăcaş. Cu mare greu, i s-a permis să intre.

În biserică erau vreo opt inşi dubioşi. Preoteasa, văzând că se află acolo mai mult de cinci minute, a încercat să intre. „Constantin Stratan, unul dintre persoanele aflate înăuntru, s-a avântat şi i-a strâns mâna cu uşa bisericii. Ea s-a ales cu o fractură şi, de trei săptămâni, este cu mâna în ghips”, ne-a spus preotul.

Un alt incident s-a produs marţi seară. Casa parohială şi biserica au un singur contor şi plătesc o singură factură la energia electrică. Timp de două luni, de când este ocupată biserica, consumul a crescut enorm. Cei care se aflau înăuntru se încălzeau cu niște reșouri, presupune preotul.

„La solicitarea noastră, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni a refuzat să plătească facturile. Luni au fost trimişi doi indivizi în stare de ebrietate ca, vezi, Doamne, să păzească biserica. Ei vin, joacă cărţi, fumează în biserică. De la ora 19.00 au aprins toate luminile ca în Noaptea Învierii, atât în lăcaşul sfânt, cât şi în ogradă. Când am văzut pe camera video că au ieşit afară, era aproape de ora 11.00, preoteasa s-a apropiat de unul dintre ei şi i-a rugat frumos să stingă luminile. I-au răspuns cu o înjurătură. Ea s-a pornit spre biserică să stingă luminile, a văzut cheia în uşa bisericii, a luat-o şi a pornit în grabă spre casa parohială”.

Soţia preotului, agresată în casă

În imaginile video apărute pe internet se observă că femeia o ia la fugă la un moment dat şi doi inşi dau buzna în urma ei în casă. Potrivit preotului, femeia s-a încăierat cu indivizii în antreul încăperii şi s-a ales cu o altă fractură. „Am chemat poliţia. E vorba totuşi de o violare de domiciliu. Am efectuat expertiza medico-legală. Traumatologul a depistat contuzii severe la braţ. Nu mai ştim cum să procedăm ca să ne putem face dreptate. Poliţia și procuratura nu ne vede, nu ne aude. Episcopia de Ungheni bate din palme şi spune ‚paţanii, maladeţ!’.

Aici e vorba de o chestiune politică. Mitropolia Basarabiei însă este onestă, nu se bagă în politică, nu face propagandă, nu aduce voturi, aşa cum face biserica pro-rusă. Acolo preoţii strigă din amvon: votaţi pe cutare ori cutare! Şi au politicul cu toate instituţiile care i se subordonează de partea lor. E strigător la cer ce se întâmplă”, descrie preotul Marin felul în care acționează reprezentanții Mitropoliei Moldovei.

Corostinschi: „El face panică și tot felul de scamatorii”

Solicitat de JURNAL de Chişinău, preotul Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, susţine că preotul Florin Marin, cel care slujește de 26 de ani în acest sat, ar instiga oamenii la ură: „El face tot felul de panică şi scamatorii. Oamenii din biserică sunt din comunitatea dată. Nu mănâncă, nu beau acolo, cum se spune prin presă. Ei stau în biserică şi se roagă ca lucrurile să revină la normal. Au fost discuţii să împărţim plata pentru facturi, preotul a ales să achite doar 400 de lei. Restul să plătească cei care sunt în biserică. Nu e real. Ştim ce cheltuială se face într-o familie. Dar pe teritoriul bisericii, pe lângă familia preotului, mai este o familie”, a afirmat Corostinschi. (Cea de-a doua familie sunt niște oameni ai străzii găzduiţi de preotul Florin Marin – n.a.)”.

Ce a construit preotul şi sătenii e astăzi a Mitropoliei Moldovei

La întrebarea de ce Episcopia de Ungheni şi Nisporeni sfidează voinţa majorităţii locuitorilor din Dereneu, care doresc ca biserica să rămână în subordinea Mitropoliei Basarabiei, Corostinschi a răspuns violent că atât el „şi comisarul de poliţie” au numărat oamenii care au ridicat mâinile la adunarea satului în favoarea acestei decizii şi aceştia nu ar constitui majoritatea.

„Mulţi oameni îl susţin pe fostul preot din considerentul că a fost timp de 26 de ani constructor, mânuitor al cărămizilor, pietrelor şi pavajului, scurgând de bani oamenii din această localitate pentru a ridica toate aceste lucrări. În plus, biserica nu e construită cum trebuie, e o ruină”, a spus Corostinschi.

La întrebarea însă de ce nu le permite oamenilor din Dereneu să-şi ducă morţii prin această biserică, Corostinschi schimbă placa: „În localitatea dată sunt două comunităţi religioase. Una este a Mitropoliei Basarabiei şi cealaltă a Mitropoliei Moldovei. Sunt comunităţi diferite ca idei religioase. Oamenii care au ales Mitroplia Basarabiei pleacă pe drumul pe care îl are Mitropolia Basarabiei, prin foişor. Cei care au ales Mitropolia Moldovei vor trece prin biserică, care e a Mitropoliei Moldovei”.

Biserica rusă vrea să fie majoritară

Vlad Mihăilă, preot de la Mitropolia Basarabiei, a comentat în legătură cu acest caz: „Se observă bine că autorităţile susţin şi favorizează reprezentanţii Patriarhiei Moscovei. Preotul Florin Marin vede necesitatea de a nu ceda în faţa acestei nedreptăţi. Nu se ştie însă cât va mai rezista acestor presiuni. Biserica rusească se implică în politică destul de evident şi vrea să fie majoritară în spaţiul basarabean. Este o politică agresivă, caracteristică imperiului rus. Autorităţile de la Moscova îi dirijează într-o formă tacită pe aceştia de aici”.

„PDM vrea să demonstreze, pe de o parte, că e un partid proeuropean, dar, de fapt, nu este. O bună parte din populaţie înţelege, nu se lasă manipulată. Dorinţa de unitate naţională nu poate fi altceva decât o bună orânduială a Celui de sus, un sentiment sănătos născut din dorinţa de unitate a neamului. Din păcate, multă lume de la ţară nu înţelege jocurile acestea politice şi se lasă atraşi în această duşmănie naţională provocată de autorităţile ruse, care îi au în frunte pe băştinaşii noştri orientaţi către matuşka Rusie”, a comentat preotul.

Amintim că scandalul din Dereneu a izbucnit la 5 martie curent, când un grup violent de oameni l-a izgonit din biserică pe preotul care a oficiat aici slujbe 26 de ani. Mitropolia Basarabiei consideră că în cazul dat Republica Moldova, prin puterea sa judecătorească, violează dreptul cetățenilor la un proces echitabil și acces la justiție, ceea ce constituie o încălcare a prevederilor articolului 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: