image
Sursa foto: jurnal.md poză simbol

A început schema „caruselul”? Primele semnale de fraudă: Sute de buletine de vot nu au ajuns în secțiile de votare

Observatorii din partea blocului ACUM semnalizează primele nereguli cu tentă de fraudă. În mai multe secții de votare nu au fost aduse destule buletine de vot, iar numărul lipsă al acestora ar fi de la zeci și chiar sute de buletine de vot. Reprezentanții ACUM dau alarma - ar fi început schema „carusel”, aplicată și la alegerile precedente.

Potrivit jurnalistului lui Vasile Năstase, la secția de votare 49/12 nu se ajung 60 de buletine de vot; la secția 26 Scoreni nu se ajung 160 pe uninominal; la secția 28/20 nu se ajung 100 de buletine; la secția 20 Pârjolteni lipsesc 140 pe uninominal; la Băcioi secția nr.33/20 nu se ajung 250 buletine pentru lista națională; la Biroul electoral al secției de votare Codru lipsesc 250 de buletine; la secția de votare 25/20 , pe uninominal lipsesc 250 buletine; la secția de votare 25/23 sunt 290 alegători pentru urna mobilă și lipsesc 50 de buletine de vot; în schimb la secția 1, circumscriptia 23, s-ar fi adus cu 50 de buletine în plus pentru REFERENDUM.

„Iată și primele semnale ale fraudării cu buletinele de vot!”, susține jurnalistul Vasile Năstase.

Între timp, și Liviu Vovc, candidatul blocului ACUM Platforma DA și PAS pe circumscripția Ialoveni, a semnalat nereguli la repartizarea buletinelor de vot.

„Astăzi, la ora 10:00, la Comisia Electorală de Circumscripție, toți președinții secțiilor de votare au venit pentru a ridica buletinele de vot. Acestea au ajuns deja în secțiile de votare, unde au fost numărate, pentru a fi pregătite pentru ziua de mâine. Noi am decis să securizăm votul și în fiecare secție de votare să avem câte două trei persoane, care astăzi ne-au raportat niște lucruri grave. Există două secții, în Pârjolteni și Scoreni, unde lipsesc 140 și, respectiv, 160 de buletine de vot pe lista uninominală. Mai sunt și alte secții unde lipsesc câte zece, două, trei buletine de vot pentru lista uninominală. De ce anume pe lista uninominală lipsesc atâtea buletine?”, a declarat Liviu Vovc, într-o intervenție live pe facebook.

Liviu Vovc a mai spus că a fost la Comisia Electorală de Circumscripție pentru a afla ce se întâmplă și că președintele comisiei i-a spus că este vorba despre o greșeală mecanică și că „nu este nicio problemă”, că se vor mai tipări buletinele necesare de vot și vor fi aduse.

„Da, vor fi aduse altele 160, dar unde sunt cele 160 care nu au ajuns la secția de votare. Au fost ele oare luate până a ajunge la destinație și cu acestea se va începe fraudarea?”, se întreabă candidatul ACUM, amintind de schema „carusel”, aplicată și la ultimele alegerile prezidențiale.

„Atunci când afara secției de vot au un buletin deja ștampilat, îl dau persoanei, aceasta intră în secția de vot, buletinul ștampilat îl pune în urnă, iar cel curat îl scoate afară pentru a confirma că a introdus în urnă anume buletinul ștampilat”, a precizat Liviu Vovc.

Candidatul ACUM a menționat că observatorii internaționali au fost deja sesizați.

CEC nu a comentat deocamdată situația. Anterior, vicepreședintele CEC, Viorica Cebotaru, a declarat că procesul de tipărire a buletinelor de vot a fost supravegheat de membrii și de funcționării din aparatul CEC, dar și de către Serviciul de Informație și Securitate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: