image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Chicu cere urmărirea penală a „indivizilor în mantie” din cauza cărora RM e obligată de CtEDO să achite 70 de mil. de lei

Judecătorii din cauza cărora Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind obligată să achite despăgubiri de 1,5 milioane de euro, ar putea fi cercetați penal. O solicitare în acest sens a fost făcută de premierul Ion Chicu, la ședința Guvernului.

„Am primit o notă de plată de 70 de milioane de lei de la CtEDO pe o cauză din 2011. Acum ne-au remis și contul de plată ca urmare a deciziei unor indivizi îmbrăcați în mantie de judecător: Vera Macinskaia, Tamara Chişc-Doneva, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru și Sveatoslav Moldovan”, a comentat premierul Ion Chicu în debutul ședinței Guvernului.

Șeful Guvernului a precizat că acești bani vor fi tăiați din bugetul sistemului judecătoresc pentru anul 2020.

„Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu rectificarea bugetului și să taie din cheltuieli prioritare ca să poată plăti pentru ilegalitatea unor judecători. Să nu vă așteptați că vom tăia din ceea ce le revine copiilor, drumurilor, etc. Bani din altă parte pentru deciziile ilegale ale judecătorilor nu vom aloca”, a spus Chicu.

Premierul a cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să facă o adresare către procurori privind inițierea urmăririi penale a persoanelor din cauza cărora RM a fost condamnată la CtEDO. Totodată, Chicu i-a cerut șefului de la Justiție să publice pe site-ul ministerului informație despre cazurile pierdute de RM la CEDO.

În același context, Ministerul Finanțelor și Autoritatea Națională pentru Integritate urmează să verifice averile acestor judecători care au emis decizii ilegale.

Precizăm că CtEDO a emis ieri o hotărâre definitivă în dosarul Ojog și Alții (Gemenii) prin care Guvernul RM a fost obligat să plătească, până la 18 mai, 1,5 milioane de euro în calitate de venit ratat. De asemenea, până la aceeași dată, Guvernul trebuie să restituie clădirea, adică jumatate din complexul comercial, și terenul luate de la reclamați. În caz contrar, statul va trebui să plătească încă 2,1 milioane de euro cu titlu de cost al imobilelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: