image
Sursa foto: moldova24.info

Președinții cei „teferi”

Șefii de raioane atacă Uniunea Europeană, întrecându-se în minciuni și aberații. 27 de președinți de raioane din R. Moldova, membri ai PD, califică Rezoluția Parlamentului European privind suspendarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova drept una „nedreaptă”, „o abordare superficială”, adoptată la propunerea unor „politicieni iresponsabili” din R. Moldova. Șefii de raioane susțin că vina pentru această decizie o poartă cei care protestează la Chișinău împotriva deciziilor de anulare a alegerilor locale din municipiul Chișinău.

27 de președinți de raioane din R. Moldova, toți membri ai Partidului Democrat, au semnat o scrisoare adresată oficialilor europeni şi ambasadorilor acreditați la Chișinău, prin care critică Rezoluția aprobată de Parlamentul European la 5 iulie curent cu privire la suspendarea asistenței macrofinanciare europene după invalidarea alegerilor de Chișinău.

„Suntem nedumeriți și dezamăgiți că o rezoluție recent votată în Parlamentul European, examinată la propunerea unor lideri ai opoziției extraparlamentare din republica noastră, a formulat recomandarea de suspendare a asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova. De fapt, acest vot al deputaților dintr-un grup politic al Parlamentului European, fără a avea o susținere semnificativă din partea celorlalte grupuri politice, denotă o poziție părtinitoare și o abordare superficială a problemei”, așa începe scrisoarea președinților de raioane.

Opoziția și europenii sunt țapi ispășitori

Semnatarii scrisorii menționează că proiectele de menire socială și infrastructură demarate în R. Moldova cu sprijinul UE sunt „în pericol din cauza unor politicieni iresponsabili”. Președinții acuză opoziția că nu a mers niciodată să discute cu ei despre problemele din raioane: „Acești lideri politici, chiar dacă se declară europeni, nu au nimic în comun cu oamenii simpli”.

Le-am telefonat mai multor președinți de raioane care au semnat scrisoarea adresată oficialilor europeni. O bună parte din aceștia – președinții raioanelor Leova, Cantemir și Anenii Noi – sunt în concediu, iar subalternii lor nu au vrut să comenteze semnăturile șefilor lor.

De pildă, vicepreședintele raionului Cantemir, Ion Timcea (PPEM), ne-a spus că nu știe nimic despre această scrisoare semnată și adresată oficialilor europeni, precizând că nu a avut loc nicio discuție la nivelul administrației publice locale în acest sens.

Sandu și Năstase „duc mesaje așa cum nu trebuie”

În timp ce Iovu Bivol, președintele raionului Cimișlia (PD), a confirmat că a semnat scrisoarea adresată oficialilor europeni. Funcționarul consideră „nedreaptă” rezoluția europarlamentarilor „pentru că a fost stopată finanțarea din cauza opoziției, care duce mesajele așa cum nu trebuie europenilor. Și asta din cauza celor care ies în stradă, a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase”, a precizat Bivol.

Acesta a recunoscut că suspendarea asistenței macrofinanciare pentru o perioadă nedeterminată va afecta mersul bun al lucrurilor în localitățile republicii. Întrebat de ce nu s-au solidarizat președinții de raioane să ceară autorităților centrale întoarcerea miliardului furat, Iovu Bivol a spus: „Nu sunt împotrivă, să îl întoarcă cel care l-au furat”.

Președintele Consiliului raional Florești, Ștefan Paniș (PD), a semnat demersul pentru că „rezoluția europenilor este una împotriva poporului din R. Moldova, pentru că banii ceia erau pentru dezvoltarea localităților, dar nu pentru buzunarele cuiva”.

Paniș consideră că sunt de vină europenii, care au semnat rezoluția și opoziția moldovenească ce scandează la Chișinău. Funcționarul crede că „orice om teafăr din Republica Moldova e de aceeași părere”.

Plahotniuc reia tezele propagandei de la Kremlin

Președinții de raioane se arată convinși că „până la urmă, cugetul și conștiința vor prevala, iar deciziile Comisiei Europene vor fi luate punându-se în prim-plan interesele comunității locale și ale cetățenilor din R. Moldova”.

Solicitat de JURNAL de Chișinău să comenteze demersul autorităților locale din Republica Moldova, europarlamentarul Cristian Preda a declarat: „Rezoluția Parlamentului European a fost votată de deputați din toate grupurile politice europene. De aceea nu poate fi calificată drept ‚părtinitoare’. A zice că este ‚nedreaptă’ e de asemenea cam riscant: rezoluția cere dreptate pentru cetățenii Republicii Moldova, cărora li s-a furat un miliard. În fine, a acuza de ‚superficialitate’ Parlamentul European pentru o analiză care e împărtășită și de Comisia Europeană, și de majoritatea statelor-membre înseamnă a relua tezele propagandei de la Kremlin. Constat că Vladimir Plahotniuc a început să manipuleze autoritățile locale împotriva instituțiilor europene cu argumentele lui Igor Dodon. După ce au bătut palma pe legea electorală, se înțeleg și-n chestiuni ideologice”.

Partenerii europeni și-au pierdut încrederea în acest guvern

Invitat de JURNAL de Chișinău să se pronunțe pe marginea aceleiași chestiuni, deputatul european Siegfried Mureșan ne-a spus: „În dezbaterea din plenul Parlamentului European care a precedat votul asupra rezoluției, colegi din toate grupurile parlamentare și-au arătat îngrijorarea față de deteriorarea standardelor democratice din Republica Moldova.

În plus, Comisia Europeană a precizat foarte clar că plățile efectuate în cadrul programului de asistență macrofinanciară sunt condiționate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului. Ca atare, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Municipiului Chișinău, eliberarea primei tranșe din cadrul programului de asistență macrofinanciară a fost suspendată.

Este exclusă orice legătură între această decizie și apartenența politică a colegilor din Parlamentul European, în condițiile în care anunțul privind suspendarea asistenței macrofinanciare a fost făcut de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, care este socialistă.

Doresc, totodată, să punctez că autorii scrisorii fie nu știu care este rolul asistenței macrofinanciare, fie induc în eroare intenționat. În realitate, fondurile europene pentru proiecte, adică pentru școli, spitale, reabilitări termice etc., vor fi acordate în continuare. Niciun beneficiar cinstit de fonduri UE din Republica Moldova nu va suferi. Au fost blocați banii care ar fi trebuit să meargă direct în vistieria Guvernului. Au fost suspendate plățile din asistența macrofinanciară fiindcă Executivul de la Chișinău nu a făcut ce trebuie, iar partenerii europeni și-au pierdut încrederea în acest guvern.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: