image
Sursa foto: cluj.info

„Arată că îți pasă!”: Campania de donare voluntară de sânge în rândurile tineretului în plină desfășurare

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Culturii, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui şi Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldova, organizează în perioada 15 octombrie -17 noiembrie 2019, Campania de donare voluntară de sânge în rândul tineretului la nivel național cu genericul „Numai împreună putem salva vieți! Arată că îți pasă ! Donează Sânge!”.

Mesajul evenimentului este de a îndemna tineretul, să doneze voluntar sânge, contribuind, astfel, la dăruirea de viaţă printr-un  act de spirit civic.

Campania este organizată în contextul realizării Planului de acţiuni în cadrul Programului naţional „Securitatea transfuzională, autosigurarea ţării cu produse sanguine pentru anii 2017-2021”.

În perioada 01 - 15 octombrie curent, Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldova, de comun cu Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui au realizat o campanie de informare amplă în rândurile tineretului din instituţiile de învăţământ superior şi mediu de specialitate din țară. Au fost organizate întruniri cu tinerii şi distribuite materiale informative, postere şi pliante cu tematica promovării donării de sânge voluntare şi sistematice.

S-au înscris pentru participare în Campania de donare voluntară peste 50 de instituții de învățământ superior și profesional tehnic, din acestea circa 2800 de tineri. Săptămânal Centrul Național de Transfuzie a Sângelui va plasa pe site-il instituției www.cnts.md și profilul de pe rețele de socializare informația privind data, instituția de învățământ și locul desfășurării evenimentelor de donare a sângelui.

Prima instituție care va de start  Campaniei de donare voluntară a sângelui va fi Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, mun. Chișinău.

În Republica Moldova, necesităţile terapiei hemotransfuzionale sunt acoperite integral, fiind colectate anual de la 75 mii de donări care asigură asistenţa la circa 105 mii de bolnavi. Cota donărilor voluntare constituind 98 la sută. În perspectivă, instituţiile de învățământ superior și profesional tehnic  în comun cu Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Republica Moldova îşi propun drept obiectiv organizarea anuală a Campaniei naționale de donare voluntară de sânge cu participarea tinerilor, sporind și menținând donarea voluntară din Republica Moldova.

Totodată, în cadrul campaniei, fiecare donator de sânge va beneficia de garanţiile sociale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, iar Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului va organiza diverse surprize.

Tinerii interesaţi, începând cu vârsta de 18 ani, care dețin un act de identitate,  sunt așteptați la punctele de donare a sângelui în instituțiile de învătământ.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: