image
Sursa foto: digi24.ro

Vârstnicii din centrele de asistență din Italia îi pot ține în brațe pe cei dragi printr-o „cameră pentru îmbrățișări”

Rezindenții căminelor de bătrâni dintr-o provincie italiană beneficiază acum de o soluție originală pentru a-i putea strânge în brațe pe cei dragi. După ce au fost privați de contactul fizic luni la rând din cauza COVID-19, aceștia se pot îmbrățișa cu vizitatorii lor printr-o „cameră pentru îmbrățisări” gonflabilă și mobilă, scrie AFP, citat de Agerpres.

Inițiativa s-a născut în provincia Avellino, nu departe de Napoli şi, începând din preajma Crăciunului, „camera pentru îmbrăţişări" călătoreşte prin regiune, cu opriri de câteva zile la fiecare centru de asistență pentru vârstnici.

Pentru a putea beneficia de această structură din plastic alb și albastru, care arată ca un cort, fiecare vizitator trebuie să facă o rezervare pentru intervalul de timp pe care îl dorește și să îmbrace un costum de protecție, mănuși și mască, înainte de a intra și de a-și revedea persoana dragă, prin folia de plastic transparentă.

„Camera pentru îmbrățișări” dispune de fante astfel încât vizitatorii să își poată introduce mâinile ca să îi îmbrățișeze pe cei dragi.

Fiecare rezident al centrelor de bătrâni are la dispoziție aproximativ zece minute pentru a folosi cortul gonflabil. De asemenea, pentru a se evita orice risc de infectare, cele două spaţii separate de folia din plastic sunt dezinfectate după fiecare vizită.

Marți, „camera pentru îmbrățisări” a ajuns la căminul pentru persoane vârstnice din orașul Montefalcione.

„Uşile noastre au fost închise familiilor începând din martie, am evitat orice contact cu exteriorul, într-un fel ne-am baricadat rezidenţii în interiorul structurii pentru a-i proteja. Singurul contact pe care l-au avut a fost printr-o uşă de sticlă şi astfel nu a existat contact fizic", a explicat Sordillo”, a declarat Saveria Sordillo, anagajată a căminului.

În acest caz, pot exista îmbrăţişări, strângeri de mână, o uşurare după luni de distanţare. "Pare a fi începutul unei aparenţe de normalitate. Contactul, care aproape dispăruse, începe să existe din nou", a adăugat ea.

Moreno Magliaro, un pensionar în vârstă de 71 de ani, s-a simţit deosebit de fericit după ce şi-a îmbrăţişat prietena, Assunta Testa. „A fost emoţionant, un moment de bucurie intensă”, a mărturisit el cu lacrimi în ochi. Assunta i-a împărtăşit sentimentele. „Să-i simt mâinile calde în ale mele a fost magnific”, a declarat ea foarte mişcată.

Annamaria Alfano şi Maria Alfano, nora, respectiv nepoata unei pensionare din cămin, au trăit momente similare. „A fost foarte frumos, e bine să poţi să-i strângi mâna. Contactul fizic este un lucru superb, ceva ce ne-a lipsit”, au mărturisit ele.

Cel care a venit cu ideea unei „camere pentru îmbrățișări” este Carmine De Blasio, responsabil în cadrul serviciilor sociale locale, care vede în această operaţiune "un gest de umanitate".

„Am reuşit deja să trecem pe la patru cămine de bătrâni, oferind posibilitatea unui număr de aproximativ 200 de persoane vârstnice să profite”, a declarat el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: