image
Sursa foto: mediafax.ro

Preşedinţia Consiliului UE a obţinut consensul privind extinderea şi procesul de stabilizare

Consiliului Afaceri Generale a adoptat, marţi, la Luxemburg, sub mandatul Preşedinţiei române a Consiliului UE, reuniune prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba, concluziile privind extinderea şi procesul de stabilizare şi asociere, informează MAE.

„În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale sub mandatul României de Preşedinţie a Consiliului UE, prezidată de ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinţia română a reuşit obţinerea consensului pentru adoptarea concluziilor Consiliului privind extinderea şi procesul de stabilizare şi asociere, obiectiv care corespunde priorităţii strategice acordate de Preşedinţia română a Consiliului UE politicii de extindere şi avansării relaţiilor cu partenerii din regiune”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Plecând de la evaluările şi recomandările din Pachetul Extindere al Comisiei Europene, dat publicităţii pe 29 mai, „România a depus eforturi susţinute atât în dialogul cu statele membre, cât şi cu partenerii din regiune, intensificate în ultimele săptămâni prin demersuri la nivel de ministru delegat şi la nivelul echipei diplomatice a Preşedinţiei române a Consiliului UE pentru realizarea obiectivului de adoptare a unui set de Concluzii echilibrat şi cuprinzător pentru toţi partenerii vizaţi de politica de extindere şi de procesul de stabilizare şi asociere”, mai spune sursa citată.

În acest sens, a fost obţinută menţinerea momentului pozitiv şi a dinamicii procesului de extindere, Preşedinţia română reuşind, în urma unui proces complex de negociere, să adopte un limbaj ambiţios şi un calendar pentru o decizie clară şi substanţială în acest sens cât mai curând posibil şi nu mai târziu de octombrie 2019.

„Eforturile depuse de Preşedinţia română a Consiliului au permis, astfel, atingerea consensului în jurul unei poziţii comune la nivelul Consiliului UE, în lumina recomandărilor Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Macedonia de Nord şi Albania şi a progreselor remarcabile realizate în ultimul an. Concluziile Consiliului salută în mod deosebit Acordul istoric de la Prespa, care a pus capăt disputei de 27 de ani pe tema numelui între Skopje şi Atena, a cărui implementare pe durata Preşedinţiei României la Consiliul UE a reprezentat o evoluţie majoră şi un exemplu pentru soluţionarea în spirit european a disputelor bilaterale”, conform comunicatul de presă al MAE, scrie libertatea.ro.

Soluţia agreată prin consens la nivelul tuturor statelor membre reprezintă un semnal pozitiv în sensul prezervării perspectivei europene clare pentru partenerii care îndeplinesc paşii necesari în acest sens şi o reconfirmare a faptului că promovarea politicii de extindere, pe baza coeziunii interne a UE, contribuie la coerenţa acţiunii globale a UE, manifestată în primul rând în vecinătatea imediată.

Potrivit sursei menţionate, concluziile adoptate, marţi, reconfirmă importanţa politicii de extindere atât pentru parteneri, cât şi pentru Uniunea Europeană în ansamblul său şi reafirmă efectul transformator pe care acest proces continuă să îl genereze în regiune.

„În linie cu această abordare, pe durata mandatului său de Preşedinţie a Consiliului, România a acţionat constant, inclusiv prin invitarea statelor candidate la evenimentele informale pe care le-a organizat, pentru a transmite un mesaj pozitiv partenerilor, esenţial pentru a stimula procesele cuprinzătoare de reformă şi a consolida stabilitatea regiunii”, a conchis MAE, în documentul de presă.

Tot marţi, ministrul George Ciamba a predat, formal, Finlandei Preşedinţia Consiliului UE deţinută de România şi care se încheie la finalul acestei luni.

„Predarea Preşedinţiei române a Consiliului UE Preşedinţiei finandeze a Consiliului UE. Mult succes prietenilor noştri finlandezi în următoarele şase luni! Multe mulţumiri Finlandei şi Croaţiei pentru o cooperare extraordinară în cadrul trioului Preşedinţiei”, a scris George Ciamba, marţi pe Twitter.

Noutăţile partenerilor

comentarii: