image
Sursa foto: CNN.com

Preşedintele Donald Trump retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Declaraţia sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.

Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

"A fost o înţelegere unilaterală oribilă care nu trebuia încheiată niciodată", a spus Trump, citat de Reuters, insistând că acordul "nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Şi n-o va aduce niciodată".

John Bolton, consilierul naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a precizat imediat după declaraţia lui Trump că sancţiunile americane împotriva Iranului care erau în vigoare înaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmează să precizeze perioadele de tranziţie pentru contractele existente.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: