image
Sursa foto: jurnal.md

Munteanu: Sunt multe privatizări care s-au făcut din prima; Comisia de anchetă se va consulta și cu presa de investigație

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul va apela și la ajutorul presei de investigație, afirmă președintele comisiei, deputatul blocului ACUM Igor Munteanu.

Potrivit legislatorului, săptămâna viitoare va fi pusă la punct lista exactă a proprietăților privatizate sau concesionate în această perioadă, care urmează să fie anchetate de comisie. Cert este că în această listă se va regăsi cazuri de rezonanță precum, concesionarea Aeroportului, privatizarea Tutun CTC, etc.

Potrivit datelor prezentate la comisie de Agenția Proprietății Publice, în perioada 2013 - 2019, au fost semnate 38 de contracte de parteneriate publice-private și concesiuni, inclusiv 14 contracte la nivel central, 12 contracte sunt active și două contracte sunt suspendate, precum și 24 de contracte la nivel local, inclusiv 12 contracte active, patru suspendate și opt reziliate.

„În următoarele ședințe vom stabili ce fel de privatizări vor face obiectul interesului nostru. Criteriile după care le vom selecta sunt conformitatea prevederilor legislative, numărul de investigații care s-au făcut atunci când au apărut anumite probe care punea la îndoială legalitatea privatizării, la fel și numărul de expuneri. Sunt foarte multe privatizări care s-au făcut din prima. Respectiv apare suspiciunea că s-au făcut pentru un anumit grup interesat”, a menționat Igor Munteanu.

Comisia are la dispoziție 120 de zile pentru a întocmi un raport privind legalitatea privatizărilor începând cu 2013, care urmează să fie prezentat în plenul Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: