image
Sursa foto: Jurnal.md

Platforma DA cheamă PAS și PD la discuții urgente pentru demiterea Guvernului Chicu

Platforma Demnitate și Adevăr a lansat un apel repetat către Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și către Partidul Democrat, pe care îi cheamă la discuții privind demiterea Guvernului condus de Ion Chicu și instituirea unui nou Executiv asumat de Platforma DA.

În cadrul unui briefing, deputații Platformei DA au explicat de ce au boicotat ședința de azi a Parlamentului. „Noi nu participăm la ședință în semn de protest la uzurparea puterii de către Guvernul Chicu-Dodon. Această asumare de răspundere e un abuz executiv, o încălcare a Constituției. Cine e Chicu să-și atribuie funcția legislativă? E un cinovnic în umbra lui Dodon. Ce drept a avut să-și asume răspunderea dacă avem un Parlament funcțional, mai ales că nu e niciun deputat care să zică că nu vrea să susțină majorarea salariilor pentru medici. Dar poate noi în Parlament găsim soluții mai bune? Da poate nu din septembrie, ca medicii să primească cu o lună înainte de alegeri salarii mărite? Da poate de la 1 iulie trebuia? Nu există niciun motiv plauzibil să nu vină Guvernul în Parlament. Cerem ca asumarea să fie anulată și Guvernul să vină regulamentar la Parlament. Ce face acum Chicu e atac la Legislativ”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

În această situație, Platforma DA a reiterat invitația la consultări pentru demiterea actualului Guvern și învestirea unui nou Guvern anti-criză.

„În circumstanțele în care RM este aruncată în hău, Platforma DA reiterează oferta de asumare a guvernării! Noi ieri am văzut cum se vor desfășura alegerile parlamentare și prezidențiale. Facem apel în primul rând către colegii de la PAS și PD, chiar azi să ne așezăm să discutăm demiterea Guvernului și instituirea unui nou Guvern. Alegerile gestionate de „pahanul” Dodon nu vor fi decât o parodie a democrației! Metodele demonstrate ieri sunt periculoase pentru securitatea statului, deja depășesc orice glumă și simple „razborci”. Asta însemană că așa se poate proceda cu orice deputat care nu votează după placul lui Dodon, cu orice cetățean! Noi vom vota pentru depunerea mandatului lui Gațcan, doar în cazul în care acesta va fi prezent fizic la ședința în plen!”, a mai punctat Slusari.

Și deputatul Igor Munteanu a criticat asumarea răspunderii de către Guvern, în situația în care Parlamentul este funcțional și legile privind majorarea salariilor pentru medici și alte categorii de populație ar fi fost susținută și în Parlament.

„uvernul vine cu asumare de răspundere, trișând și manipulând. Trebuie să oprim masacrul populației, iar felul în care guvernul își îndeplinește atribuțiile în situația aceasta de criză este derizoriu. Trebuie să schimbăm acest guvern! Suntem deschiși pentru a discuta în format parlamentar despre conturul viitorului guvern, cu excepția unor grupări pe care dvs le cunoașteți deja. Eram pregătiți să votăm astăzi o listă lungă de proiecte importante, dar umplutura majoritară a încercat să ne prindă în ședință prntru a-și promova această „asumare de răspundere”. Sunt convins că în câteva ore vom începe consultări politice în vederea schimbării guvernului și o vom face transparent. E nevoie stringentă să schimbăm o echipă care lucrează în acest moment ca o echipă de politruci în avantajul lui Dodon. Intrarea în alegeri cu acest guvern - servietă a lui Dodon va fi o catastrofă! În acest moment Dodon introduce totalitarismul! Sechestrarea unui deputat este ieșită din comun! Este cea mai gravă crimă! libertatea umană este cea mai de preț pentru orice progres uman - aceasta este valoarea de care se conduce Platforma DA”, a declarat Igor Munteanu.

„Instituțiile de forță au devenit un moment important în activitatea lui Dodon. Suntem gata să preluăm această guvernare, chiar dacă ne asumăm un risc, dar doar așa vom reuși să punem capăt dezmățului și să stopăm derapajele similare anilor 90”, a adăugat și deputatul Chiril Moțpan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: