image
Sursa foto: ipn.md

Declarație-Apel a personalităților de creație în susținerea lui Andrei Năstase: Promovăm oameni care consolidează societatea

Mai mulți oameni de creație și-au exprimat susținerea pentru candidatura lui Andrei Năstase în alegerile din 20 mai. Semnatarii documentului își motivează decizia prin „nevoia de a promova oameni politici care consolidează societatea, o unesc în vederea abolirii unui regim oligarhic, anti-democratic, anti-popular”, scrie într-o Declarație-Apel.

„Ținând cont de nevoia de a pune mai întâi Chișinăul, apoi toată țara pe făgașul democrației, al statului de drept, al prosperării și al evoluției civilizate, conștientizând că în momentul de față, regimul Plahotniuc-Dodon are doi candidați coordonați – Silvia Radu și Ion Ceban, susținuți prin toate mijloacele posibile: administrative, financiare, mediatice etc, analizând riscul dezbinării electoratului pro-european din cauza comportamentului unor partide care pretind că luptă împotriva regimului oligarhic ceea ce poate determina victoria unuia din candidații binomului Plahotniuc-Dodon, facem apel la toți oamenii de bună credință din Republica Moldova și Diaspora, la toți cei cărora le pasă de viitorul țării, celor care conștientizează plenar pericolul în care se află democrația în statul nostru capturat de a susține candidatura lui Andrei Năstase pentru alegerile din municipiul Chișinău, candidatul comun al forțelor pro-europene și anti-oligarhice”, se arată în Declarația-Apel.

Semnatarii fac un Apel și către alți candidați pentru primăria Chișinău să pună capăt gâlcevilor și să nu dezbine oamenii.

„Nu putem vorbi de unitate națională, credibilitate, atunci când oamenii politici nu sunt capabili să lase la o parte ambițiile proprii și nu demonstrează capacitatea de consolidare, unitate, prin acțiuni concrete. Facem apel către ceialți candidați să transmită un semnal de unitate întregii societăți prin propria faptă, asumându-și și ei răspunderea deplină pentru Primăria capitalei, care este ultima redută a democraței și să susțină candidatul comun, Andrei Năstase”, scrie IPN.

„Este necesar să amintim că în alegerile prezidențiale Platforma DA și PAS au reprezentat principalele forțe de opoziție contra corupției, jafului, dezastrului mediatic și a minciunilor propagandistice. Atunci, cele două partide au ales unitatea forțelor democratice, pro-europene, fiind susținute masiv de o parte importantă a electoratului, acumulând aproape 50 % din voturi, demonstrând maturitate politică. Credem cu toată tăria că această unitate și capacitate de a învinge trebuie să fie perpetuată și acum, în alegerile pentru primăria Chișinău”, se spune în documentul semnat de Artiști ai Poporului, Maeștri în Artă și alți reprezentanți ai societății civile și ai mediului cultural.

Printre semnatarii Declarației-Apel sunt nume de rezonanță ale culturii autohtone, inclusiv, scriitorul Vladimir Beșleagă, Cetățean de Onoare al mun. Chișinău, Artiștii Poporului Vasile Iovu, Ioana Căpraru, Ștefan Petrache, Andrei Mustea, Ion Paulencu, Gavril Gronic, Maeștrii în Artă Vladimir Serbușca, Oleg Constantinov, Vlad Burlea, Andrei Bivol, Vasile Panainte. Același Apel l-au făcut semnatarii Declarației de Independență Nadejda Brânzan, Ion Palancica, Pavel Bejenuță, Zosim Bodiu, Răzvan Pintilie, Constantin Oboroc și Timofei Andros, ex-ministru în guvernul Independenței, precum și interpretul Pasha Pafeni.

Semnatarii documentului menționează că este foarte important și sprijinul internațional de care se bucură Andrei Năstase în acest scrutin. Este vorba de Josepf Daul, președintele Partidului Popular European, al partidelor membre ale PPE, cea mai puternică familie politică din Europa, de Ludovic Orban, președintele PNL, România, a unor importanți primari din mai multe orașe model ale României.

Noutăţile partenerilor

comentarii: