image
Sursa foto: Profimedia

Un ou de găină, vechi de 1.000 de ani, a fost descoperit intact

Un ou de găină intact, cu o vechime de aproximativ 1.000 de ani, a fost găsit de o echipă de arheologi israelieni. Oul a fost găsit într-un sit arheologic situat în oraşul Yavne, într-o hazna ce datează din perioada islamică, potrivit Autorității pentru Antichităţi din Israel.

Faptul că oul a fost descoperit intact după atâtea secole se datorează condiţiilor specifice din acel spaţiu, care au ajutat la conservarea lui, au explicat arheologii din Israel.

Oul are o crăpătură de mici dimensiuni în partea inferioară, astfel încât majoritatea conţinutului său s-a scurs, rămânând doar o cantitate redusă de gălbenuş, care a fost păstrată pentru viitoare analize ADN, transmite Digi24.

Avicultura a fost introdusă în regiune în urmă cu 2.300 de ani, în timpul perioadelor elenistică şi romană timpurie.

În aceeaşi groapă, arheologii au descoperit, de asemenea, trei păpuşi confecţionate din oase, tipice perioadei islamice, folosite pe post de jucării. În cadrul săpăturilor pe scară largă realizate în acest sit arheologic, echipa a dezgropat o zonă de producţie extinsă şi diversă datând din perioada bizantină, în urmă cu aproximativ 1.500 de ani.

ProfimediaProfimedia
ProfimediaProfimedia
ProfimediaProfimedia
ProfimediaProfimedia

Noutăţile partenerilor

comentarii: