image
Sursa foto: cdep.ro

Matei Dobrovie: „Nimeni de la București nu va veni la Chișinău, în an electoral, să-l legitimeze pe Dodon”

După primirea ajutorului umanitar sub pod, Igor Dodon nu are nicio șansă să mai aibă vreo întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis, până la încheierea mandatului, a declarat joi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV, secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova în Guvernul României, Ana Guțu.

La rândul său, deputatul PNL de la București, Matei Dobrovie, a menționat că Igor Dodon și-a irosit șansa de a avea o relație bună cu România chiar de la începutul mandatului de președinte, când a atacat limba română, istoria și a spus că unioniștii ar trebui expulzați din țară.

În opinia lui Matei Dobrovie, o eventuală întâlnire a președintelui Iohannis sau a premierului Orban cu Igor Dodon, în an electoral, ar fi „o adevărată mană cerească” pentru ultimul. „Și nu cred că decidenții de la București o vor face, indiferent cât de insistent îi va invita Dodon la Chișinău. Bucureștiul înțelege foarte bine acest joc. Nimeni de la București nu va veni la Chișinău, în an electoral, să-l legitimeze pe Dodon”, a spus deputatul român.

Mai mult, Matei Dobrovie și Ana Guțu au anunțat despre schimbarea mecanismului de sprijin românesc pentru Republica Moldova.

„Vom susține cooperarea descentralizată – adică vom direcționa sprijin direct comunităților, primăriilor și oamenilor din Moldova. Vorbim inclusiv de proiecte infrastructurale mari. Nu va mai fi cum a fost – când se ofereau autobuze școlare, iar Guvernul de la Chișinău le repartiza pe criterii partinice. Vor fi proiecte gestionate de România, pentru comunitățile din Republica Moldova, pentru oamenii de aici”, a explicat Ana Guțu.

Matei Dobrovie a recunoscut că România a greșit în perioada regimului Plahotniuc, „când pur și simplu gira acel regim și îl finanța necondiționat, indiferent de ceea ce spuneau partenerii de dezvoltare, indiferent de ceea ce spunea UE și indiferent de derapajele de la democrație care existau la Chișinău”.

Potrivit lui, guvernările pretins pro-europene de la Chișinău și-au arogat întregul merit pentru investițiile făcute de România în reabilitatea grădinițelor și școlilor din Republica Moldova.

În cadrul emisiunii, Ana Guțu a comunicat și despre reluarea procesului de redobândire a cetățeniei române. Potrivit ei, momentan la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România se află 230 000 de dosare care își așteaptă soluționarea. Procedura a fost reluată după o pauză determinată de pandemie, dar și de un dosar penal în care este vizată întreaga fostă conducere a ANC, care se referă la traficul cu cetățenii românești. Este vorba de acordarea a peste 10 000 de cetățenii românești pentru ruși, cazahi, etc. Matei Dobrovie a precizat că multe din acele cetățenii au fost anulate de statul român.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: