image
Sursa foto: theguardian.com

„The Guardian”: România încearcă să-şi blocheze propriul candidat la funcţia de procuror-şef european

„The Guardian” relatează despre situația curioasă în care România, aflată la președinția Consiliului UE, vrea să-și blocheze propriul candidat la funcția de procuror-șef al Pachetului European. Laura Codruța Kovesi, cunoscută ca o campioană a luptei anticorupție din România, are un adversar înverșunat chiar în ministrul român al justiției, Tudorel Toader, cel care a obținut demiterea ei de la DNA și care consideră că se face vinovată de abuzuri.

The Guardian scrie că România vrea să împiedice numirea propriului candidat, Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European

Cotidianul britanic „The Guardian” a publicat marți un articol pe tema împotrivirii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, faţă de numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Publicaţia relatează că acesta a promis să facă tot ce-i stă în putere pentru a bloca accesul lăudatului candidat al ţării sale la această funcţie.

The Guardian, citat de Digi24, menționează declaraţia lui Tudorel Toader conform căreia UE nu a fost avertizată în legătură cu „abuzurile” comise de Laura Codruţa Kovesi atunci când a condus DNA şi faptul că ministrul român a promis că va transmite omologilor săi din statele UE motivele care au dus la demiterea acesteia.

În același timp, The Guardian explică însă că România, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE, nu poate bloca prin veto numirea procurorului-şef al Parchetului European, întrucât această decizie nu se ia cu unanimitate de voturi, ci cu votul majorităţii statelor membre UE şi al Parlamentului European, ceea ce înseamnă că nicio ţară nu poate bloca un candidat.

Laura Codruţa Kovesi şi-a câştigat reputaţia de a fi un „ţar al anticorupţiei“ în România pentru încercările sale îndrăzneţe de a înlătura corupţia în unul dintre cele mai corupte state UE, comentează „The Guardian”, citat de News.ro.

În calitate de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Kovesi a vizat prim-miniştri, miniştri în funcţie şi foşti miniştri, primari şi membri ai Parlamentului, înainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în iulie 2018, explică publicația.

Comentariile lui Tudorel Toader atrag atenţia asupra corupţiei generalizate din ţara sa, subliniază The Guardian, amintind că în noiembrie anul trecut Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupţiei este în regres, punând accent pe presiunea exercitată asupra DNA, în timp ce unii diplomaţi europeni consideră că România ar trebui să facă obiectul sancţiunilor privind statul de drept, dacă Guvernul va continua să propună amnistia pentru a salva politicienii condamnaţi pentru corupţie.

The Guardian menţionează că Laura Codruţa Kovesi este considerată cea mai bună opţiune, clasându-se înaintea candidaţilor german şi francez, şi amintește că aceasta a declarat într-un interviu acordat publicaţiei britanice în 2015 că Guvernul român încearcă să priveze DNA de instrumentele sale şi să limiteze posibilităţile de investigare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: