image
Sursa foto: Facebook.com

DETALII NOI în cazul adolescentei de la Hârbovăț: „Fata ar fi fost salvată dacă nu ar fi fost tergiversate formalitățile”

Tânăra de 18 ani din Hârbovăț, Anenii Noi, găsită strangulată, ar fi fost salvată dacă ar fi fost luat cazul său în serios și dacă s-ar fi acționat cu promptitudine. Aceasta este opinia directoarei liceului din localitate, Elena Zmeu, care a oferit pentru JURNAL de Chișinău detalii despre cazul acestei tinere care a marcat întreaga republică.

Adolescenta ar fi plecat de acasă la 27 iunie, corpul său neînsuflețit a fost depistat sâmbătă seară, 14 iulie, în jurul orei 20.00, într-o perdea forestieră din localitatea Fârlădeni, raionul Căușeni, de către un bărbat din aceeași localitate. Această perdea forestieră se află la o distanță de cinci-șase kilometri de localitatea Hârbovăț. „A mers în satul vecin, în locul unde se ducea cu familia la strâns ciuperci, într-un desiș, Doamne Dumnezeule, la cinci-șase kilometri de sat.”

Sătenii sunt cutremurați de gestul acestei adolescente. Elena Zmeu, directoarea liceului din localitate, spune despre fosta elevă că a fost „deschisă, onestă, la locul ei”. „Se vede că au fost niște circumstanțe care i-au marcat viața. Ce ar fi putut să o împingă să facă acest lucru? Divorțul părinților la o vârstă fragedă, în perioada în care era la școala primară. Stabilirea în altă localitate, în altă școală etc.”, observă profesoara.

„Fata s-a născut în raionul Fălești, mama ei s-a recăsătorit la noi în sat, în perioada în care își făcea studiile la școala primară, în clasa a doua. Nu am remarcat un comportament închis. Am vorbit și cu diriginta ei. Tatăl ei o vizita, chiar dacă era divorțat de mama ei, asista la ore, se interesa de fiica lui. Nici nu a știut diriginta că părinții săi erau divorțați. Copilul a fost iubit de mamă și de tată”, relatează ea.

„De asemenea, a avut o relație bună cu tatăl vitreg, au avut interese comune, se împăcau foarte bine. El a venit acasă din Israel pentru a participa la căutări. A reînceput căutările, a mobilizat lume.”

Despre cauzele care au împins-o pe tânără să recurgă la acest gest, profesoara ne-a declarat: „A susținut examenul la matematică din sesiunea de bază pe o notă insuficientă. A știut că nu a rezolvat corect niște teste. A știut că va avea notă insuficientă. Părinții trebuie să comunice mai mult cu copiii lor, să le explice că notele insuficiente nu sunt probleme grave. Calificativele insuficiente trebuie să își motiveze elevii să se pregătească mai bine, notele pot fi corectate în cadrul altor sesiuni. Chiar astăzi începe sesiune suplimentară. A putut să vină joi, să susțină matematica”.

Directoarea a infirmat versiunea că tânăra cu pricina ar fi fost singurul candidat care a luat note insuficiente. „Mai sunt candidați care trebuie să meargă la sesiunea suplimentară. Mai avem două sesiuni, în următorii trei ani. În plus, conform noului regulament, fiecare sesiune este însoțită de contestare, fie că este vorba de cea de bază, fie de cea suplimentară. Elevii au șanse, nu pot găsi explicația acestei decizii.”

„În plus, am aflat aseară că nu a trecut examenele la școala auto. Poate insuccesele astea mici au apăsat atât de mult asupra ei. Nu se știe ce au copiii în capetele lor. Mai sunt elevi care nu au susținut examenele, atât la profilul real, cât și la ce umanist. Nu facem din asta tragedie.”

„Până la urmă, cred că sunt niște lucruri de ordin familial. Au fost anumite comportamente care au provocat unele suspiciuni, dar e tragedie în familie și nu vreau să vorbesc despre asta”, a motivat directoarea.

Aceasta crede că tragedia ar fi putut fi evitată dacă acțiunile ar fi fost întreprinse cu promptitudine. De asemenea, crede ea, din cauza formalităților juridice au fost tergiversate căutările. „Nu a fost luat în serios acest pericol, mama fetei a spus că se va întoarce singură. Poliția a spus că trebuie să treacă trei zile ca să fie deschis un dosar penal pentru dispariția unei persoane, pentru localizarea telefonului, este necesară sancțiunea procurorului, încă o zi, și alta pentru sancțiunea judecătorului. Prin urmare, trebuie să treacă cinci zile pentru a găsi o persoană în asemenea cazuri”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: