image
Sursa foto: jurnal.md

Iurie Leancă, scheletul din dulapul lui Plahotniuc, se mută la Ponta

Apar semne că în dulapul în care Plahotniuc și-a pitit scheletele este mare învălmășeală. Adunate cu anii, ele stau îmbulzite claie peste grămadă, își dau ghes și riscă să cadă în afară. Ar spune multe, din câte le-a avut și le-a dres depozitarul lor, dar nu e deloc timpul ieșirii la rampă. Stăpânul e încă în treabă, are controlul situației. Nu va permite ca învălmășeala dintre scânduri să se transforme în rebeliune. Doamne ferește, scheletele nu trebuie lăsate să înțeleagă că o pot lua de capul lor. Ar fi capăt de carieră pentru marele coțcar. Trebuie să aibă grija administrării lor eficiente.

Așa cum stau pitite în dulap, scheletele îi servesc în continuare cauza. Putregaiul din vertebrele lor este hrana virtuților lui banditești. Pe acest potențial își crește averea și puterea. Pe acest material a fost construită stabilitatea Sistemului Marii Corupții în rodnica pentru el perioadă de după 2014. Trecerea peste alt ciclu electoral din iarna acestui an a creat un moment de rumoare în împărăția din întunericul mobiliar al Coordonatorului. Fraudarea masivă a alegerilor a cerut recrutarea unui important contingent de noi schelete. Mulțime de funcționari, jurnaliști, scriitori, artiști, compozitori care au acceptat în pasul întâi să „crească Moldova” pe modelul instituit al marii corupții au luat calea dulapurilor. În pasul doi ei au trebuit să-și sacrifice bunul simț și conștiința și să se transforme în scheletele lui Plahotniuc.

Cantitatea și calibrul noilor achiziții au stârnit îngrijorarea vechilor elite scheletare cu stagiu în dulap. Căci și scheletele, aceste arătări sinistre cu conștiința amputată, au scara lor ierarhică. Situarea mai în fundul Dulapului ori în fața ușii depinde de aportul personal la cauza Stăpânului. Pe treapta de sus stau cei care au pus instituțiile de drept ale statului la picioarele Coordonatorului Sistemului Marii Corupții. Aceștia au luat asupra lor cele mai grave abateri de la Lege și Constituție. Trebuie să recunoaștem: înainte de a fi urât, acest tip de activitate este deosebit de riscant. Cere aptitudini speciale. Presupune nu numai sacrificarea bunului simț și amputarea completă a propriei conștiințe, ci și expunerea la riscul de a pierde libertatea pentru mulți ani înainte în cazul în care sinistrul plan de „creștere a Moldovei” dă faliment. Aici distanța dintre poziția de demnitar și cea de criminal se măsoară în articole grele din Codul Penal. Categoria de persoane de pe acest segment este cea mai apreciată de Stăpânul Dulapului, cea mai bine plătită, dar și cea mai păzită. Pentru că în cazul pierderii controlului asupra statului, ele ar putea deveni surse de șocante depoziții, dezvăluiri și mărturii care ar putea scoate la lumină întregul eșafodaj de fapte abominabile ale unui înspăimântător grup criminal bine organizat. Între ei sunt foști și actuali prim-miniștri, foști și actuali președinți ai Curții Constituționale, foști și actuali președinți ai Comisiei Electorale Centrale, foști și actuali miniștri, președinți de raioane, primari și, desigur, responsabilii de schemele de estorcare a banilor publici.

Din groaznica elită fac parte toți cei care au subminat statul de drept și au deraiat Republica Moldova de pe vectorul european. Au fost puțini după 2014; au devenit mulți după 2016 și tendința de creștere se păstrează implacabil, după cum o arată facerea/desfacerea în voie și fără teamă de Lege a ultimului scrutin parlamentar.

În învălmășeala din Dulap, stârnită de intrarea noului contingent, unele schelete cu stagiu mai vechi au cârtit că ar fi momentul să se facă slobode, să umble prin târg de capul lor așa cum sunt: goale, handicapate, lipsite de bunul simț și având conștiința amputată. Nu este cazul, căci replica stăpânului lor nu s-a lăsat mult așteptată. A dat semnale clare că chiar dacă nu a ieșit primul în alegerile din 24 februarie e puternic și încrezut în sine.

În cel puțin două situații a arătat că aranjamentele în constituirea noii puteri după alegerile din 24 februarie le face el, că distribuția misiunilor și fișa de post a fiecărui schelet în parte o face tot el. Nu mai departe de 2 aprilie, de exemplu, Plahotniuc și-a inspectat vechea fosilă pe nume Dodon, pusă de el să joace rolul șefului de stat. În euforia imposturii sale, ultimul a dovedit inconștiența să-și aroge regia facerii noii majorități politice care urmează să guverneze statul în următorii patru ani. Ceea ce în cutuma Dulapului se consideră un afront obraznic. Avertismentul stăpânului a fost scurt și rostit la modul imperativ într-un cadru oficial și în fața numeroaselor camere de reportaje: „Haide, degajați-vă!”, i-a tăiat-o el zburdalnicului. În limbajul Dulapului asta se traduce în chemarea la ordine a supusului ajuns în fața unei linii roșii, peste care trecerea lui este strict interzisă. Avertismentul a fost dat, iar de nu se va conforma, aleasa fosilă va pierde multe, inclusiv libertatea deplasării în Dulap, rezervată lui între Muntele Atos și reședința lui Putin. Stigmatul suspendatului se va răsfrânge și asupra statutului său din Dulap.

Cu totul diferită este atitudinea în raport cu alt locatar special al Dulapului, Iurie Leancă. Acesta face parte din categoria greilor în ierarhia meritelor față de Stăpânul scheletelor. L-a servit cu devotament încă de pe când se credea că oficial este omul lui Filat, mâna dreaptă a acestuia și mascota lui pro-europeană. Mulți sunt înclinați să creadă că ora astrală a lui Leancă s-ar fi consumat în momentul când a semnat extragerea Miliardului de dolari din rezerva Băncii Naționale. Greșit, nu este așa. Extragerea Miliardului a fost semnată fără stres, pe ascuns, în lumina blândă a biroului său de prim-ministru pe care îl ocupa, sub acoperirea zgomotului infernal al ajunului alegerilor nebune din 30 noiembrie 2014. Apoi, în această grandioasă afacere, Leancă a vizat de la bun început un alibi: el cică a extras Miliardul cu gândul blajin la destinul vitreg al clienților-depozitari. Prim-miniștrii care l-au succedat, Gaburici și Filip, Guvernele acestora, Procuratura și alte instituții conduse de alte schelete de top au stabilit, și ele, că Miliardul nu l-a furat blajinul Leancă; el s-a prăpădit, atenție!, în buzunarele… cetățenilor. Scheletele din Parlament au judecat pe potrivă infracțiunea și au decis să-i pedepsească aspru pe nenorociți. I-a condamnat pe toți, inclusiv pe cei ne-născuți, la 25 de ani de sărăcie-lucie, obligându-i, printr-o lege special încropită, să întoarcă în acest răstimp Miliardul cu tot cu rata dobânzii aninată de el.

Așa că nu furtul Miliardului l-a situat pe Leancă pe treapta de sus în ierarhia Dulapului. În grațiile Stăpânului scheletelor el a intrat mult mai devreme. Măiestria lui a strălucit în toată splendoarea în operațiunea de concesionare ilicită a Aeroportului Internațional Chișinău, realizată cu succes în 2013. Era la începutul mandatului de prim-ministru. Venea din partea „celui mai mare și mai important partid” să-l înlocuiască pe Filat, șeful lui, dedus de scheletele de la Curtea Constituțională ca fiind coruptibil. Leancă părea speriat de responsabilitatea funcției căzută subit pe umerii lui, dar, sprijinit de noul său stăpân oficial, a dat dovadă de caracter malign, chiar de tupeu, am spune, în misiunea de înstrăinare cu orice preț a Aeroportului. Ori era clientul, ori își avea încă de pe atunci reședința în dulapul lui Plahotniuc. Altfel nu poate fi explicată nebunia cu care a recurs la falsificarea și manipularea unor documente oficiale din ipostaza șefului unui guvern demisionar, apoi și din cea a șefului de cabinet cu mandat deplin. Iată, spre exemplificare, un extras sugestiv din sesizarea grupului de deputați ai Partidului Liberal Reformator depusă în data de 9 septembrie 2013 la Curtea Constituțională: „În baza drepturilor garantate de Legea cu privire la Curtea Constituțională și de Codul jurisdicției constituționale, noi, deputații în parlament solicităm Curții să se expună asupra constituționalității Hotărârii Guvernului nr.321 din 30.05.2013.

În sprijinul poziției noastre ținem să aducem următoarele argumente: În primul rând, Hotărârea nr.321 cu privire la concesionarea acțiunilor Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și a condițiilor concesionării acestora a fost adoptată de un guvern în demisie, fiind limitat în competențele sale. Despre atribuțiile Guvernului demisionar urmează să ne expunem mai jos. Aici de asemenea merită a fi amintit decretul Președintelui Republicii Moldova nr.606 din 23 aprilie 2013 prin care dl Iurie Leancă a fost numit în funcția de prim-ministru interimar (al Guvernului demisionat în exercițiu).

Deși în Monitorul Oficial al Republicii Moldova Hotărârea este publicată ca fiind din data de 30 mai 2013, este simplu de observat că ultima ședință a cabinetului de miniștri în cadrul căreia această hotărâre putea fi adoptată a avut loc pe data de 29 mai 2013. Acest lucru este confirmat de ordinea de zi a ședinței Guvernului publicată pe pagina sa oficială, în care bineînțeles se regăsește și subiectul concesionării, precum și de evenimente ce au avut loc în zilele imediat următoare (acordarea votului de încredere în Parlament și depunerea jurământului în fața Președintelui Republicii Moldova).

Prezența unei alte date în textul Hotărârii pare foarte puțin probabil a fi o greșeală tehnică. Logica jocului datelor ar fi în evitarea învinuirilor în ceea ce privește adoptarea unei hotărâri în lipsa competențelor depline. Or, deloc întâmplător, anume la 30 mai 2013 Parlamentul a acordat votul de încredere Cabinetului de miniștri condus de Iurie Leancă.

Însă, nici măcar data de 30 mai nu legitimează votul prin care s-a adoptat hotărârea în cauză. În conformitate cu art. 98 alin. (5) din Constituția RM, Guvernul își exercită atribuțiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în fața Președintelui Republicii Moldova, lucru care s-a întâmplat abia în data de 31 mai 2013.”

Așa începe saga criminală a concesionării Aeroportului. Cu falsificarea datei hotărârii luate ilegal de un guvern lipsit de competențe. Nimeni nu putea face acest lucru fără aprobarea primului-ministru Iurie Leancă. Funcționarii mai mici nu vor risca niciodată să se joace cu legea. Demnitarul Leancă și-a putut permite, având dezlegarea de la ea din perspectiva statutului său de schelet pe care deja îl avea.

Întreaga epopee a concesionării Aeroportului pusă mai întâi în atenția Curții Constituționale, iar mai apoi trecută prin toate instanțele sistemului judiciar național au arătat că aceste instituții chiftesc de scheletele lui Plahotniuc. Mirosul descompunerii era și este prezent peste tot în sălile și coridoarele lor, iar sub mantia de judecător se ascund schelete desfigurate de putregaiul corupției.

Judecarea dreaptă a lanțului de hotărâri și proceduri trucare cerută de grupul de deputați liberal-reformatori nu avea nicio șansă în atare atmosferă. Din contră: Curtea Constituțională, apoi instanțele de drept comun vârfuite de Curtea Supremă de Justiție au emis hotărâri care au făcut ca Aeroportul să ajungă pe mâna unui schelet aflat sub protecția și mai specială a Stăpânului sceletelor, cu urme adânci și în furtul Miliardului. Cu banii din aceste bunuri dobândite ilegal scheletul protejat și-a făcut partid politic, a ajuns primar de Orhei, iar la 24 februarie a acces în Parlament, înlocuindu-l acolo pe Leancă.

Dar ce a pățit scheletul Leancă?, apare nedumerirea. Nu mai este în grații? A căzut din cărți? Ba deloc. Leancă este în continuare favoritul Stăpânului său. Doar că a fost promovat. Unde? Păi va candida pentru o misiune specială în Parlamentul European pe listele partidului lui Victor Ponta, un **partener al lui Plahotniuc, dacă nu chiar schelet în toată legea cu reședința în dulapurile speciale ale acestuia de la Hotel Nobil. Domnul Băsescu știe mai bine ce statut are Ponta în împărăția lui Plahotniuc. Sperăm să ne-o spună și nouă, precum a promis. Poate află și Europa secretul. Altfel, ne vom pomeni că rând pe rând, Plahotnuc își plasează cele mai putrede schelete din dulapurile sale direct în legislativul Uniunii Europene, via partidul lui Ponta. Este imposibil? Nu credeți în bancul că Șor ar putea să ajungă parlamentar european? Nici noi nu credem. Mai bine zis, nu vrem să credem azi, dar nu știm ce se va întâmpla mâne cu Europa atacată din toate părțile de strigoii populismului și ai corupției. Căci, a crezut cineva cu doi ani în urmă că Șor, principalul învinuit și unicul condamnat în cazul de răsunet mondial al furtului Miliardului, individ vizat de 74 de ori în Raportul Kroll, va ajunge azi deputat în Parlamentul Republicii Moldova? Iată că, purtat în brațe de Plahotniuc, ocrotit de scheletele acestuia din poliție, justiție și autoritatea electorală, Șor a ajuns deputat-legislator. Adevărat, nu este primul hoț care ajunge să facă legi în Republica Moldova, dar e primul condamnat ajuns în această ipostază. Am spus deja grație cui.

Așa că în împărăția demnitarilor castrați de conștiință și transformați astfel în scheletele cuiva tot răul halucinant este posibil și poate deveni realitate. Experimentul care vizează infestarea Parlamentului European cu putregai politic moldovenesc a și început. Urmăriți în acest sens traiectoria scheletului favorit Iurie Leancă, dat cu împrumut lui Ponta să marcheze traseul.

Valeriu Saharneanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: