image
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Două siameze unite în zona capului, separate cu succes într-un spital din Vatican

Medicii de la spitalul pediatric din Vatican au anunţat marţi că au separat cu succes două siameze, care s-au născut având capetele unite în zona posterioară a capului, informează DPA și Agerpres.

Fetiţele s-au născut cu o formă de alipire numită „craniopagus" şi aveau în comun părţi ale oaselor craniene şi ale sistemului cerebral venos ce permit sângelui să circule între creier şi inimă. "Este primul caz din Italia - şi probabil din lume (nu există descrieri ale unor operaţii similare în literatura de specialitate)", au declarat într-un comunicat reprezentanţii spitalului Bambino Gesu.

Siamezele Ervina şi Prefina s-au născut în Republica Centrafricană în 2018. Administratorii spitalului Bambino Gesu le-au adus cu avionul la Roma în cadrul programelor de caritate desfăşurare de această unitate medicală.

Fetiţele au fost operate de trei ori - în mai şi iunie 2019 şi pe 5 iunie 2020 -, fiind separate după ultima intervenţie chirurgicală. Operaţia a durat 18 ore şi a necesitat un personal medical alcătuit din peste 30 de specialişti.

La o lună după această intervenţie, "siamezele se simt bine", sunt în continuare internate, dar medicii se aşteaptă ca ele "să ducă o viaţă normală", au transmis reprezentanţii spitalului Bambino Gesu.

Separarea sistemului lor cerebral venos a reprezentat cea mai mare provocare cu care s-au confruntat medicii italieni. De asemenea, ei au folosit un set de oglinzi pentru ca gemenele să se vadă şi să îşi cunoască chipurile înainte de operaţia finală.

Într-o înregistrare video, cele două fetiţe pot fi văzute purtând bandaje în zona capului, stând pe genunchii mamei lor, în timp ce mai multe persoane cântă şi le oferă tort pe 29 iunie, ziua în care gemenele au împlinit vârsta de doi ani.

Siamezii de tip „craniopagus" sunt foarte rari.

Potrivit medicilor de la spitalul Bambino Gesu, sunt cunoscute doar alte două cazuri de separare cu succes a unor siamezi "craniopagus", la Londra, însă capetele acelor copii erau unite în zona frunţilor, nu în zona posterioară a craniilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: