image
Sursa foto: Jurnal.md

Din suflet cu oligarhul // MAI PE SCURT

MAI PE SCURT, cu doi ani si ceva in urma, cand Dodon a devenit presedinte, i-am auzit pe unii dintre sustinatorii lui zicand cam asa: „Sa vezi cum Dodon o sa-i vina de hac lui Plahotniuc.” A trecut un timp, Dodon nu avea de gand nici macar sa-l atinga cu o floare pe Plahotniuc, iar acei sustinatori ai lui ziceau deja altceva: „Lui Dodon pur si simplu nu-i dau voie, i-au luat atribitii, il suspendă. Da daca o sa aiba majoritatea in Parlament, sa vedeti cum o sa lupte cu Plahotniuc.”

Si iata ca au avut loc alegerile de la 24 februarie, socialiștii au acumulat cel mai mare număr de mandate, 35, si sutinatorii lui Dodon zic… De fapt, acum ei nu mai zic nimic, vad ca au luat apa in gura cu totii.

Alo, sustinatori ai lui Dodon, uite, idolul vostru are cele mai multe mandate in Parlament, de ce nu face nimic si voi de ce nu-l incurajati? Ce ar fi trebuit sa intreprinda Dodon chiar de a doua zi dupa alegeri? Sa inceapa lupta cu Plahotniuc, nu-i asa? Sau poate o sa spuneti ca nu, nu e chiar asa, deoarece Dodon spera ca o sa aiba majoritatea de 51 de deputati in Parlament. Bine, el are numai 35 de mandate, dar in lupta cu Plahotniuc el mai poate conta pe inca 26 de deputati din blocul ACUM, in total 61 de voturi. Pentru ca blocul ACUM a declarat foarte clar si a scris in programul sau electoral ca obiectivul sau de baza este lupta cu regimul oligarhic Plahotniuc. Stiti cate se pot face cu 61 de mandate?! Se poate schimba radical situatia, iar Plahotniuc poate ajunge dupa gratii. Nu, nu e vorba ca Dodon trebuie sa faca alianta ori coalitie cu blocul ACUM, nu trebuia decat sa voteze impreuna niste legi si niste demisii foarte importante. Sa fie un fel de ”alianta tehnica”, cum i sa spus, sau ”alianta situativa”. ”Nici un fel de alianta tehnica”, a zis Dodon la nici trei zile dupa alegerile de duminica. Doar o alianta adevarata, a mai adaugat si a dat de inteles ca aceasta poate fi doar cu PD-ul lui Plahotniuc.

Voi asta ati dorit, sustinatori si alegatori ai lui Dodon? De ce taceti? Tac toti, tac cei 35 de deputati socialisti, tac sutele de mii de alegatori care i-au votat pe 24 februarie. Dodon nu pur si simplu tace, el nici nu e in Moldova, de vreo cinci zile sta la Moscova. Poate ca nici nu are de gand sa se intoarca, poate se teme sa nu fie arestat. Pentru ca nevasta-sa ar putea fi arestata. Da, da, Galina Dodon are dosar penal, nu ati auzit? Si nu exclud ca i s-a deschis dosar cu acordul sotului ei. Stiti de ce? Pentru ca la Moscova Dodon sa le spuna rusilor, uite in ce situatie m-a pus Plahotniuc, vrea sa-mi aresteze nevasta, asa ca eu trebuie sa fac alianta cu el. Posibil sa le fi spus rusilor si cine va fi urmatorul prim ministru, pentru ca el cu Plahotniuc s-au inteles deja si in privinta aceasta.

MAI PE SCURT, astazi socialistii au adoptat o declaratie in care spun ca nu vor trada alegatorii, ca nu se vor vinde, ca mai bine depun mandatele decat sa tradeze. Numai una a uitat sa spuna: ca pentru dansii alianta cu Plahotniuc nu inseamna tradarea alegatorilor. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: