image
Sursa foto: Jurnal.md

Guvernul nu renunță la ideea de a plafona taxele locale; Chicu: „Am văzut unele speculații, ele nu sunt întemeiate”

În pofida mai multor critici aduse inițiativei actualului Guvern de a plafona taxele locale, proiectul este inclus în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Despre aceasta a anunțat azi premierul Ion Chicu după întâlnirea cu speakerul Zinaida Greceanâi și președintele în exercițiu Igor Dodon. Amintim că este cea de-a patra încercare a autorităților centrale de a plafona taxele locale. În 2014 Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile legislative prin care autoritățile de atunci încercau să implementeze un proiect similar.

Premierul Ion Chicu a declarat că politica bugetar fiscală „intens discutată cu publicul larg” este finalizată și urmează a fi aprobată în Parlament.

Aici este important de menționat că vom oferi mai multă flexibilitate autorităților publice locale pentru unele taxe. Totodată Guvernul nu renunță la intenția de a plafona taxele locale pentru că este o măsură care vine să protejeze bussinesul de unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități locale. Eu am văzut unele speculații făcute de unii reprezentanți ai asociațiilor sau a primarilor. Ele nu sunt întemeiate. Am spus că transferurile de la bugetul de stat vor acoperi toate cheltuielile necesare pentru administrația publică locală” a spus Ion Chicu.

Anterior mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale au criticat încercarea actualului Guvern referitoare la plafonarea taxelor locale.

Propunerea vine din partea Ministerului Finanțelor, care susține că excluderea plafonării crează incertitudine pentru mediul de afaceri și o abordare selectivă a autorităților locale la stabilirea taxelor locale.

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat anterior o ședință la care a fost discutată această inițiativă. Majoritatea participanților și-au exprimat profunda îngrijorare privind intenția Guvernului de a plafona ori de a exclude taxele locale. Potrivit aleșilor locali, poziția Ministerului Finanțelor este total neîntemeiată, ilegală, disproporțională, selectivă, manipulatoare și chiar provocatoare.

Reprezentanții CALM au constatat că se insistă mult asupra acestei plafonări, aceasta fiind deja a patra încercare, deși până în prezent nu există un studiu relevant al problemei, în care să fie justificată inițiativa.

Potrivit lor taxele locale, în realitate, nu reprezintă o problemă pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, de fapt, acesta se confruntă cu alte probleme fundamentale și de sistem. Fapt confirmat si de recentul studiu al Camerei Americane de Comerț, care demonstrează că problemele mediului de afaceri se regăsesc în sfere, de care responsabil este Guvernul: cum ar fi corupția la nivel central, controale și presiunea organelor de control, lipsa justiției credibile etc.

Argumentul Ministerului Finanțelor și grupurilor de interese care stau în spatele său, precum că APL fac presiuni asupra mediului de afaceri este unul fals, scos din context și contrar realităților existente. În realitate, anume autoritățile locale sunt cele mai interesate să atragă cât mai multe investiții în localitățile sale, să creeze locuri de muncă și să mențină relații corecte cu agenții economici. Astfel încât să-i intereseze să activeze în localitate, precum și să le sporească gradul de implicare în viața societății, mai ales că la aprobarea cotelor impozitelor și taxelor locale APL organizează consultări, audieri publice și alte întruniri cu actorii respectivi. În același timp, anume inițiativa plafonării taxelor locale ar crea inechitate și imprevizibilitate pentru mediul de afaceri la nivel local. Deoarece ar egala contribuțiile atât pentru agenții economici mari cât și pentru cei mici și mijlocii”, se spune într-o declarație emisă anterior de CALM

Astfel, CALM a solicitat excluderea din politica fiscală a măsurilor de plafonare și anulare a taxelor locale, dar și respectarea deciziei Curții Constituționale din 2014 care a declarat neconstituţionale prevederile legislative prin care autoritățile de atunci au mai încercat să plafoneze taxele locale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: