image
Sursa foto: privesc.eu

Replici dure între PD și ACUM pe marginea alocațiilor pentru veterani: „În toți acești ani i-ați lăsat cu mâna întinsă”

Parlamentul a decis astăzi majorarea alocațiilor lunare de stat participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state.

În varianta inițială, proiectul de lege prevede creșterea alocațiilor pentru categoriile respective de la 100 până la 300 de lei. Deputații admit că pentru lectura a doua ar putea veni propuneri de o majorare cu până la 500 de lei.

Examinarea proiectului s-a lăsat cu dezbateri încinse între deputații PD și cei din Blocul ACUM.

„Fiind la guvernare, PD a reușit foarte bine să dezbine veteranii în „ai noștri” și „ai voștri”, de parcă ei au luptat pentru pământuri diferite. Grav este faptul că sărăcia și durerea veteranilor au fost folosite în mod perfid de către putere, pentru a-i face complici la jocurile politice murdare. O să vă amintesc aici de acel video în care se vede clar cum veteranii acceptă să-și vândă onoarea pentru 600 de lei. De ce tocmai acum v-ați amintit de veterani, lăsându-i toți acești ani cu mâna întinsă?”, l-a întrebat deputatul Platformei DA Stela Macari, pe deputatul PD Gheorghe Brașovschi, unul dintre autorii proiectului.

„Eforturi am mai făcut. Acum șapte luni am venit cu acest proiect pe care l-ați respins. Cunosc situația veteranilor nu din auzite”, a spus Brașovschi.

„Și eu cunosc situația veteranilor nu din auzite. Întrebarea mea era de ce nu ați făcut-o când erați la guvernare”, a insistat Stela Macari. „Acum i-a venit rândul”, a răspuns scurt deputatul PD.

Spiritele s-au încins când în ajutorul lui Brașovschi a sărit colegul său de partid, Alexandru Jizdan.

„Adresați întrebări despre dezbinare, dar ieșiți din Parlament și nu vă întâlniți niciodată cu veteranii”, a acuzat Jizdan.

Pentru că președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi, nu i-a oferit cuvântul Stelei Macari pentru a veni cu o replică, a intervenit deputatul PPDA, Arina Spătaru

„Condamn faptul că nu i-ați permis colegei mele dreptul la replică, soțul căreia a luptat schingiuit și cred că avea ce îi replica domnului Jizdan”, a menționat Spătaru.

„Nu ar trebui în niciun fel să politizăm acest proiect, este o onoare și demnitate să facem dreptate oamenilor care au luptat. Nu e meritul acestui guvern și nici al altui guvern, pentru că acești bani sunt banii contribuabililor care trebuie să ajungă la cei care au nevoie de ei, care au apărat demnitatea și au mirosit praful de pușcă”, a comentat și Vasile Năstase.

În cazul adoptării legii respective, odată cu intrarea în vigoare a acesteia, peste 35 500 de participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoane participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor țări, se vor bucura de protecția socială suplimentară din partea statului.

Alocațiile pentru aceste categorii de persoane nu au fost indexate sau majorate din 2012.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: