Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Schemă ilegală cu metale colorate la Calea Ferată; Lilian Carp cere MAI să se asigure că dosarul nu este mușamalizat

Unii angajați de la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Modova” au pus la cale o schemă ilegală prin care sustrag aluminiu și cupru din depozitele companiei, metale provenite din casarea vagoanelor, apoi le vând. Informațiile au fost prezentate astăzi de deputatul Blocului ACUM Lilian Carp, care a depus un demers la procuratură.

„La data de 23 iulie 2019 au fost făcute verificări de către securitatea internă a întreprinderii Calea Ferată la nodul feroviar din Bender. Au fost depistate încălcări în ceea ce privește casarea anumitor vagoane. Cel mai important nu este casarea, cât ascunderea unor metale colorate care sunt scumpe. Vorbim de aluminiu și cupru care sunt vândute ilegal de către unii angajați de la Calea Ferată”, a declarat Lilian Carp.

Deputatul blocului ACUM susține că un grup de angajați ai companiei, inclusiv persoane din conducere, care au solicitat anonimatul, i-au prezentat informații despre cum avea loc schema.

„Nu o să dau nume pentru a le asigura securitatea. Mi-au adus informații despre cum are loc acest proces de ascundere a metalelor colorate și cum au fost vândute mai departe. Tot ei mi-au prezentat imagini video cum se scoate sigiliul mai multor depozite în care, conform actelor, nu era nimic”, a continuat Carp.

După verificări, Inspectoratul de Poliție Bender-Varnița a deschis un dosar de urmărire penală.

„Și asta pentru a vedea cine protejează această afacere. E vorba de cele mai scumpe metale care provin din casarea vagoanelor. Marea teamă a angajaților este că acest dosar ar putea fi cumva ascuns. La comisariat nu sunt chemate persoanele care cunosc despre acest caz”, a menționat Lilian Carp.

Ilegalități se comit și la fabricarea traverselor de pe căile ferate, acuză deputatul.

„O perioadă s-au produs la uzina din Bălți. Perioada de exploatare este de 25 - 50 de ani. Unele din ele însă au fost scoase din uz după 3, 4 sau 5 ani. Bugetul a fost prejudiciat cu peste 100 de milioane de lei”, a spus Carp.

Legislatorul a precizat că toate aceste informații însoțite de dovezi urmează să fie depuse la procuratură. Totodată, Lilian Carp a solicitat Ministerului de Interne să se asigure ca acest caz să nu fie mușamalizat de către poliția din Bender. Deputatul Blocului ACUM cere și Curții de Conturi să evalueze pierderile generate de fabrica de producere a traverselor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: