image
Sursa foto: Instagram/ Charlotte Bellis

O jurnalistă neozeelandeză a cerut ajutor talibanilor să nască, pentru că nu a fost primită în țară din cauza restricțiilor

Noua Zeelandă și-a apărat măsurile de control la frontieră după ce o jurnalistă însărcinată a spus că a trebuit să ceară ajutorul talibanilor pentru că nu a putut zbura acasă.

Chris Hipkins, ministrul care coordonează măsurile anti-Covid-19, a spus că există variante pentru „oameni aflați în circumstanțe speciale”, așa cum este Charlotte Bellis, relatează BBC.

Povestea ei a adus din nou în atenție măsurile dure de frontieră luate la Wellington, cu scopul de a preveni răspândirea virusului. Însă alții spun că jurnalista are o relație privilegiată cu talibanii.

Talibanii au fost criticați în mod constant pentru că au restrâns brutal drepturile femeilor prin arestarea, torturarea și chiar uciderea activiștilor și militanților.

Ce le-a cerut Charlotte Bellis talibanilor

Într-un articol scris pentru ziarul New Zealand Herald, Charlotte Bellis a spus că guvernul Noii Zeelande i-a respins săptămâna trecută cererea de a se întoarce acasă pentru a naște.

În prezent, autoritățile le permit cetățenilor și rezidenților permanenți să intre, dar numai dacă petrec 10 zile izolați, în hoteluri de carantină. Pentru că există o cerere mare pentru astfel de facilități și un număr limitat de locuri, mulți neozeelandezi care doresc să se întoarcă acasă au fost efectiv respinși de țara lor.

Charlotte Bellis a comparat această experiență cu modul în care a fost tratată de talibani, pe care i-a contactat pentru a-i întreba dacă ar fi binevenită în Afganistan ca femeie însărcinată necăsătorită.

Bellis și partenerul ei, un fotojurnalist belgian, fuseseră anul trecut în Afganistan pentru a documenta retragerea trupelor americane și era singurul loc pentru care ea și partenerul ei aveau vize. „Puteți veni și nu veți avea nicio problemă. Spuneți-le oamenilor că sunteți căsătorită și dacă situația va escalada, sunați-ne”, a citat jurnalista din răspunsul autorităților talibane.

„Când talibanii îi oferă azil unei femei însărcinate şi necăsătorite atunci ştii că te afli într-o situaţie dificilă”, a mai spus ea.

Nu este clar ce se întâmplă cu femeile însărcinate necăsătorite din Afganistan. Cu toate acestea, mamele afgane singure au spus că au fost hărțuite frecvent de oficiali talibani, au fost presate să renunțe la copiii lor și au fost amenințate cu retragerea custodiei.

Care au fost reacțiile după articolul ei

După apariția articolului, au existat solicitări către autoritățile din Noua Zeelandă să modifice criteriile de alocare a locurilor pentru carantină de urgență, pentru a veni în mod special în sprijinul femeilor însărcinate.

Chris Hipkins a apărat măsurile actuale spunând că „au servit Noua Zeelandă excepțional de bine, au salvat vieți și a evitat o criză în spitale”.

El a adăugat însă că oficialii din Noua Zeelandă au invitat-o ​​pe Bellis să solicite din nou o viză, dintr-o categorie de urgență. Charlotte Bellis spune că i s-a oferit și azil într-o altă țară, fără să o numească, de când a făcut public cazul ei.

Charlotte Bellis, însă, a primit susținere, dar și critici pentru deciziile ei, în egală măsură.

Cine este Charlotte Bellis

Charlotte Bellis este din Noua Zeelandă, dar a lucrat pentru canalul Al-Jazeera în Afganistan, fiind corespondent în Afganistan în timpul retragerii trupelor occidentale. După ce s-a întors la Doha, unde se află sediul canalului, ea şi-a dat seamă că aştepta un copil.

Cum în Qatar este interzisă sarcina în afara căsătoriei, ea şi-a păstrat situaţia secretă în timp ce se pregătea să se întoarcă în Noua Zeelandă.

Totuşi, ţara sa de origine, care şi-a închis frontierele în martie 2020 din cauza pandemiei, a admis foarte puţine cazuri de revenire a cetăţenilor săi din străinătate.

Când a aflat că nu va putea beneficia de nicio derogare pentru a se întoarce acasă, Charlotte Bellis a făcut apel la înalţi responsabili talibani. Aceştia i-au propus apoi să vină să nască în ţara lor, unde îşi desfăşoară activitatea partenerul ei, un fotoreporter belgian.

După ce a vorbit public despre problemele cu care s-a confruntat şi a angajat avocaţi, Charlotte Bellis a fost convocată de autorităţile neozeelandeze care i-au spus că cererea sa va fi reexaminată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: