image
Sursa foto: parlament.md

Compania „Teleradio-Moldova” ar putea fi întoarsă sub control parlamentar, iar șefii ar putea fi demiși

Membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au aprobat, raportul pentru votarea în prima lectură a unui proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Obiectivul propunerii legislative este de a responsabiliza furnizorul public național, Compania „Teleradio-Moldova”, menționează autorii proiectului.

Autorii inițiativei legislative propun întoarcerea sub control parlamentar a furnizorului public național de servicii media. Asta în condițiile în care, până în anul 2019, Compania ”Teleradio-Moldova” a fost întotdeauna sub controlul Legislativului.

O altă prevedere a proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a institui o claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii. Totodată, se propune ca membrii CA să fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

În document, mai este stipulat că mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei ”Teleradio-Moldova” și al  directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Proiectul de lege urmează să fie propus spre aprobare în prima lectură la una dintre următoarele ședințe plenare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: