image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Proteste în Zona de Securitate: Vor îndemna transnistrenii să stea duminică acasă; Cum se pregătesc veteranii de alegeri

Luni magistrații de la Judecătoria Căușeni au anulat decizia autorităților locale din satul Hagimus care au respins propunerea CEC de a deschide aici două secții de votare pentru participanții la vot din Transnistria. Locuitorii din Hagimus s-au pronunțat împotriva deschiderii acestor secții, din cauză că regiunea transnistreană este un focar de Covid. Totodată ei mai spun că nu vor să fie iar martori la un scenariu de fraudare a alegerilor la care oameni neinformați sunt aduși în mod organizat, contra unor sume de bani la vot.

Potrivit primarului de Hagimus, Anatol Iepure, zilele acestea localitatea le-a fost vizitată de reprezentantul CEC, Vadim Filipov și de vicepreședintele raionului Căușeni Oleg Cuciuc care au avut o întâlnire cu directoarea gimnaziului pentru a se asigura că, totuși, vor fi deschise cele două secții de votare planificate pentru votanții din regiunea transnistreană.

„După decizia Judecătoriei Căușeni ne-am întrunit cu locuitorii din sat, cu veteranii. Din păcate Chișinăul nu ține cont de voința noastră. În sat nu avem cazuri de Covid, în timp ce Benderul e sub Cod Roșu. Cine va răspunde dacă infecția se va extinde în rândul copiilor și a bătrânilor noștri? Cert e că, duminică vom bloca toate intrările și ieșirile din sat. Dacă vor veni câte unul, doi alegători, nu le putem interzice să voteze. Dar dacă vor fi transportați organizat și vom vedea că circula aceleași unități de transport încolo și încoace, noi, veteranii vom baricada drumurile și nu vom permite repetarea scenariului de la alegerile precedente”, ne-a spus primarul localității.

Președintele asociației veteranilor din Hagimus, Valeriu Mititelu, ne-a spus că se pregătesc de un marș de protest care va avea loc vineri, 30 octombrie, cu începere de la ora 10:00. „Circa 100 de veterani vom porni din Hagimus spre Ștefan Vodă. Ne vom întruni veterani din trei raioane Căușeni, Ștefan Vodă și Anenii Noi. Vom porni într-un marș de protest prin Copanca, Chircăiești, Hagimus, Fârlădeni, Hârbovăț, Varnița și Gura Bâcului. E vorba de localități unde sunt instalate posturi de control transnistrene. Le vom înmâna reprezentanților de acolo demersuri în care le vom solicita oamenilor să stea duminică acasă. Nu le interzicem să voteze, dar dorim alegeri corecte, inclusiv cu respectarea normelor sanitar-epidemiologic prevăzute pe timp de pandemie. Așa cum oamenilor din această regiune nu li se permite din luna martie să-și vadă rudele din stânga Nistrului, nu dorim ca această interdicție să fie anulată doar în ziua alegerilor, de dragul unor voturi și a mofturilor unor politicieni”, a declarat Valeriu Mititelu.

Potrivit veteranilor din Asociația „Forța veteranilor”, acțiuni similare de protest vor avea loc vineri și în zona de securitate din raioanele Criuleni și Dubăsari.

Amintim că CEC a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană. La alegerile din 2016 au fost deschise doar 30 de secții de vot. Nu doar consiliul local din satul Hagimus a adoptat o decizie prin care a respins propunerea CEC de a le deschide secții de vot pentru locuitorii din stânga Nistrului, ci și autoritățile din comuna Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi și orașul Rezina. Un grup de locuitori din Varnița unde urmează să fie deschise patru secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, au anunțat proteste în ziua de 1 noiembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: