image
Sursa foto: jurnal.md

Socor, despre turul II al alegerilor din Chișinău: „Putem să ne așteptăm la un deznodământ similar cu cel de anul trecut”

Candidatul Blocului ACUM la alegerile pentru primăria capitalei, Andrei Năstase, are șanse bune să câștige alegerile în turul II, afirmă analistul politic Vladimir Socor, de la Fundația Jamestown.

„La Chișinău cred că Andrei Năstase are șanse bune să câștige alegerile în al doilea tur. Anul trecut, după primul tur, dl Ion Ceban conducea cu o diferență de 10% aproximativ, dar Andrei Năstase a câștigat în al doilea tur, deoarece a mobilizat voturile tuturor alegătorilor care s-au prezentat la vot dintr-o anumită parte a spectrului politic, să-i spunem, cei vorbitori de limba română. Cred că situația aceasta are șanse bune să se repete și anul acesta. Domnii Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu împreună au obținut aproximativ 15 la sută, împreună, laolaltă ei i-au îndemnat pe alegătorii lor să voteze pentru Andrei Năstase în turul al doilea. Deci, putem să ne așteptăm la un deznodământ asemănător cu cel de anul trecut. Reamintesc faptul că anul trecut sistemul judiciar al dlui Plahotniuc a invalidat victoria legitimă a lui Andrei Năstase în al doilea tur, lipsindu-l pe acesta de mandat în mod cu totul ilegal. Acest gest a fost unul dintre factorii care în cele din urmă au condus la căderea regimului Plahotniuc”, a declarat Vladimir Socor, într-un interviu la Radio Europa Liberă.

Expertul a mai spus, în contextul alegerilor, că acestea nu trebuie să aibă mult în comun cu geopolitica, dar cu atât mai puțin ar trebui să aibă alegerile locale.

„Alegerile locale au menirea de a determina cine gospodărește mai bine localitatea respectivă; alegerile locale sunt, în primul rând, despre gospodăria locală, dar și despre personalități locale, personalități care sunt cunoscute la nivel local, au credibilitate la nivel local. E vorba despre gospodăria locală, nu despre geopolitică, dar în situații ca aceea a Republicii Moldova - de sărăcie disperată, de faptul că până de curând nu se vedea o luminiță la capătul tunelului - acum geopolitica e un subiect de a distrage atenția de la problemele reale. E ușor să discuți despre geopolitică, oricine se pricepe la geopolitică și, mai ales, sunt unii politicieni care se simt în postura de eroi, dacă ei discută despre națiune, despre limbă, despre orientarea externă”, a mai adăugat Socor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: