image
Sursa foto: Agenția spațială chineză

La o zi după ce China a reușit să obțină prima încolțire a unei semințe de bumbac pe Lună, planta a murit

La o zi după ce China a reușit să obțină prima încolțire a unei semințe de bumbac pe Lună, planta a murit, din păcate. S-a întâmplat în cursul nopții de marți spre miercuri.

China a reușit să stabilească o premieră luna aceasta în istoria explorării spațiale, atunci când sonda Chang’e-4 a aselenizat pe partea ascunsă a Lunii, neexplorată până în prezent, relatează Digi24.ro.

Chang’e-4 a ajuns pe Lună duminică, după o călătorie de 14 zile, timp în care plantele au fost private de lumină. În timpul unei nopți pe satelitul natural al Pământului, temperaturile pot ajunge până la -170 de grade Celsius. În schimb, termometrele pot arăta și 127 de grade în timpul zilei. Aceste condiții extreme sunt numai una dintre provocările la care trebuie să facă față exploratorii care ajung aici.

Veștile proaste nu se opresc aici. Semințele rămase, dar și ouăle de musculițe de fructe transportate de China pe Lună nu mai sunt, cel mai probabil, viabile.

Potrivit oamenilor de știință chinezi care lucrează în cadrul programului spațial național, aceste se vor descompune și vor rămâne sigilate, pentru ca suprafața satelitului natural să nu fie contaminată.

Chang’e-4 a intrat, duminică, în sleep mode - o măsură care protejează dispozitivul în condițiile de noapte extremă de pe Lună.

Acesta este dependent de o unitatea de căldură radioizotopică până când soarele va răsări din nou, la sfârșitul lunii ianuarie.

Misiunea chineză dispune și de un rover - Yutu 2 - care a fost eliberat pe suprafața satelitului în data de 3 ianuarie și care dispune de același tip de sistem de încălzire.

China este prima țară care a aselenizat pe partea ascunsă a Lunii. Aceasta este denumită popular secțiune parte nu poate fi observată de pe Terra, are parte de aceleași condiții ca suprafața Lunii pe care o putem observa de aici: aproximativ 14 zile de zi, urmate de tot atâtea de noapte.

Chiar dacă biosfera creată artificial și transportată pe Lună a supraviețuit numai o săptămână, China a scris istorie, fiind prima națiune care a „plantat” o grădină” pe o suprafață extraterestră.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: