image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Delegația RM în CUC: Posturile ilegale „grănicerești” recurg la răpiri și sunt un obstacol în calea liberei circulații

Posturile ilegale „grănicerești” rămân un obstacol în calea liberei circulații a cetățenilor, iar în ultimul timp reprezentanții structurilor transnistrene pătrund nestingherit în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, unde recurg la rețineri ilegale și răpiri de persoane. Avertismentul a fost făcut de Delegația RM în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control.

Delegația Republicii Moldova a atenționat că Tiraspolul ignoră constant prevederile relevante ale Acordului cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, dar și alte documente ale operațiunii de menținere a păcii la Nistru.

Delegația Republicii Moldova consideră că asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale ale omului și destabilizează situația în Zona de Securitate, iar Comisia Unificată de Control trebuie să intervină pentru a le curma.

„Însă, delegațiile Federației Ruse și regiunii transnistrene au o abordare diferită asupra problemei, insinuând că aceste probleme nu intră în competența Comisiei Unificate de Control. Ca rezultat, a fost blocată formarea ordinii de zi a ședinței ordinare”, anunță Delegația Rm.

O nouă reuniune de lucru a Comisiei a fost stabilită pentru următoarea săptămână.

Noutăţile partenerilor

comentarii: