image
Sursa foto: jurnal.md

Modificări la Codul Electoral, votate de Parlament; Guvernarea vrea să reducă procesul electoral cu două ore

Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect care prevede mai multe modificări la Codul Electoral, inclusiv reducerea procesului de votare cu două ore.

Opoziția acuză că proiectul ascunde mai multe prevederi menite să fraudeze alegerile prezidențiale din toamnă și a cerut consultări publice repetate.

Chiar dacă proiectul a fost votat în prima lectură, fracțiunea PD a anunțat că va pleda pentru ca orele votării să rămână aceleași.

„În proporție de 90% sunt prevederi benefice, dar sunt câteva elemente care provoacă îngrijorări și sunt foarte grave. Reducerea zilei votării cu două ore a fost promovată de experții în domeniu, doar cu condiția să fie două zile de votare. Observatorii nu mai au dreptul să verifice listele electorale și nu pot monitoriza înainte de începerea procesului de votare. O altă prevedere îi permite lui Dodon poate să-și facă spot chiar în clădirea Președinție, dar alții nu vor avea acest drept. Votul din Transnistria apriori este viciat și vor fi probleme la Curtea Constituțională”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Prin reducerea cu două ore a procesului de votare, se vrea reducerea dreptului cetățenilor la vor. Dacă îndrăzniți să mergeți înainte, vom merge la Curtea Constituțională”, a adăugat Dumitru Alaiba.

„Riscăm ca, prin reducerea cu două ore, 2% din populație să nu vină la vot, anume acei oameni care merg la muncă sau tinerii care vin la vot spre seară”, a spus și Lilian Carp.

„PD va pleda pentru ca orele pentru votare să rămână aceleași. De aceea nu vă chinuiți”, a intervenit liderul fracțiunii PD, Dumitru Diacov.

Proiectul prevede și interzicerea prezentării rapoartelor de monitorizare în timpul procesului de votare. Astfel, organizații precum Promo-Lex nu vor mai putea veni cu monitorizări în ziua alegerilor.

„Cui folosesc concluziile după ce trec alegerile? O să fluturăm rapoarte că s-a comis o încălcare și le punem in bibliotecă”, a spus Igor Grosu.

„După logica dvs. în general nu ar trebui să fie. Instituțiile internaționale își prezintă rapoarte după alegeri”, a explicat socialistul Vasile Bolea care a prezentat proiectul.

Deputatul Platformei DA Vasile Năstase a amintit de inițiativa formațiunii cu privire la procesul de votare timp de două zile. „Avem experiența României care are trei zile de vot pentru Diasporă. Nu a fost aglomerație, nu au fost rânduri, au ajuns buletine. Pentru noi două zile ar fi suficient”, a spus Năstase.

„Referitor la votarea timp de două zile, ar putea să nu existe probleme cu privire la securitatea votului la secțiile de votare deschise în consulate și ambasade. Pentru alte locații în afara ambasadelor ar putea exista probleme. Această problemă a fost discutată și s-a ajuns la concluzia că nu putem asigura securitatea votului timp de două zile”, a fost răspunsul lui Bolea.

„Este proiectul CEC care astăzi e condusă de colegii noștri din PAS”, a intervenit socialistul Vlad Bătrâncea, declarație care i-a nemulțumit pe cei din PAS. „După ultima campanie electorală din toamna anului trecut, toți liderii, inclusiv doamna Maia Sandu a recunoscut că alegerile au avut loc liber și corect. Trebuie să veniți cu propuneri sistemice, inclusiv în ceea ce ține de partea financiară”, a adăugat Bătrâncea.

„Nu înțeleg de unde vine această frică pentru securizarea votului timp de două zile. Un ditamai stat nu poate rezolva niște simple probleme, nu poate gira acele boxe cu buletinele de vot”, a comentat Dinu Plângău.

„Având în vedere multitudinea de aspecte controversate, acest proiect trebuie remis în comisie, apoi să revenim cu formulă agreată. Altfel o să avem mari probleme”, a spus și Iurie Reniță.

„Inițial a fost un proiect bun, dar l-au murdărit. Satisface moftul unui partid care vrea să-l facă președinte din nou pe liderul său. La finalul zilei alegerilor, buletinele de vot nu vor fi anulate. Ce facem cu ele? Le ascundem sub masă? Dacă până acum anularea înregistrării unui concurent electoral se făcea în instanță, acum se va face de organul electoral care e unul politic. Cu regret putem să spunem că viitoarele alegeri prezidențiale deja sunt fraudate”, a declarat Sergiu Sârbu.

Proiectul de lege urmează să fie votat și în lectura a doua.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: