image
Sursa foto: jurnaltv.md

EXCLUSIV la Jurnal TV: Primele imagini cu piloții moldoveni luați ostatici în Afganistan în 2015

Jurnal TV a pus pe post imagini în exclusivitate cu piloții moldoveni luați ostatici în Afganistan, în noiembrie 2015.

„Sunt aproape doi ani de când stau închis, de când nu mi-am văzut familia. Cu gândul, cu mintea sunt la voi și așa va fi mereu cât va mai bate a mea inimă. Mă rog ca să fiu eliberat în viață împreună cu nenea Mișa cu care împart acest necaz și să ne întoarcem cu bine acasă. Pentru cei care se vor uita la acest video și care vor lua decizii în privința noastră, din suflet vă rog, vă implor, AJUTAȚI-NE”, este mesajul înregistrat de pilotul Lionel Buruiană, capturat de militanții statului islamic.

„Dacă vedeți aceste filmulețe video înseamnă că mai suntem în viață. Suportăm chinurile și greutățile acestea... Să nu credeți că tare bine ne simțim aici. E foarte greu, stăm închiși, fără ferestre, nu vedem nici soarele... Vă rog, ajutați-ne cine poate să ne scoateți de aici. Mă rog la Dumnezeu să vină ziua ceea când să ne ajute cineva să ieșim din greutățile acestea. Mă rog pentru toată familia, mi-i dor tare de voi. Simt că simțiți că sunt în viață”, spune Mihail Crihan, inginerul secund care făcea parte din echipaj.

Imaginile au fost puse la dispoziție de Renato Usatîi, care susține că încearcă de aproape doi ani să îi aducă acasă pe cei doi piloți și că eforturile i-au fost zădărnicite de autoritățile moldovenești. Și totul pentru că se urmărește aducerea acestora acasă în prag de alegerile parlamentare, pentru un plus de imagine celor de la guvernare, în frunte cu Partidul Democrat.

Mai mult, Usatîi spune că autoritățile RM ar fi dispuse să plătească 2 milioane de dolari pentru eliberarea celor doi piloți moldoveni.

„Am făcut tot posibilul ca să-i eliberez pe acești oameni timp de doi ani. Le-am stabilit locul în septembrie 2017. O grupare de teroriști a omorât altă grupare și pe moldovenii noștri i-au luat ca bacșiș, ca ostatici, pentru ca să îi vândă. Am înțeles că s-a ajuns la autoritățile din Moldova cifra de 2 milioane de dolari, adică un milion pentru fiecare. Și am înțeles că pe unul trebuia să-l elibereze Igor Nicolaevici Dodon și pe altul cei de la guvernare. Chestia asta m-a șocat atât de mult. Bun, hai că înțeleg, unul de la PD vrea să fie prim-ministru, celălalt - să-și mențină ratingul. Am contactat autoritățile din mai multe state, zic, oameni buni, de când noi susținem teroriștii?! Cu 2 milioane de dolari câte aruncătoare de grenade o să fie cumpărate și câte alte elicoptere o să fie date jos?”, a precizat Usatîi.

Precizăm că, la 24 noiembrie 2015, un elicopter de model Mi-8 MTV1, care aparține unei companii moldovenești, a fost capturat de către militanții Statului Islamic, în Afganistan, după o aterizare forțată.

Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni, și alți 18 pasageri militari din Afganistan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: