image
Sursa foto: jurnal.md

Gospodarii din nordul republicii îşi vând vacile cu câteva mii de lei pentru că nu au cu ce să le hrănească

Din cauza secetei, gospodarii au rămas fără furaje pentru animale. Acest fapt obligă oamenii să-și vândă sau să-și sacrifice cornutele. Prețurile la vaci a scăzut considerabil. Dacă acum un an, o vacă costa până la 15 mii de lei, acum, prețul lor variază între șase și nouă mii de lei.

Anul acesta, Aglaia Negru din satul Singureni va fi nevoită să renunțe la vaca care-i asigura familia cu produse lactate. Asta pentru că nu are cu ce hrăni cornuta. Problema cea mare este că nu are cui să o vândă, așa că o va duce la abator, unde un kilogram de carne de vită costă doar 15 lei, scrie nordnews.md.

„Mă gândesc să o vând. Sunt cam ieftine, atâta am alergat, am muncit, am strâns nutreț pe deal, am legat strujeni, i-am clădit. Nici jom nu avem de unde lua, dacă în fiecare an cumpăram, anul acesta nu avem de unde cumpăra. Cumpărăm tărâțe și grâu, porumbul este foarte scump anul acesta”, spune Aglaia Negru,locuitoare s. Singureni.

În satul Singureni din raionul Râșcani, locuiesc aproape 2000 de oameni. În localitate sunt doar cinci vaci.

„Nu prea este rentabil, dar altă ieșire din situație nu am, ce să fac dacă pensia este mică, nu am cu ce să trăiesc. Numai ține lumea, la noi în sat sunt doar cinci vaci. Pot să le număr pe deget, eu am, o femeie în mahala și una în centru. Aceștia mai tineri s-au dus, iar acești bătrâni deja nu pot munci.”

Până nu demult, Dumitru Usatâi din satul Fundurii Vechi creștea câte șapte vaci, anul acesta însă, s-a limitat la două. Bărbatul se plânge că nu are suficient nutreț în această iarnă.

„Producția este tare scumpă, grăunțele sunt scumpe, lucerna tot așa. Chiar recent am dat 3000 de lei pentru 100 de baloturi, dar eu când o să scot acești bani din vânzarea laptelui? Laptele este ieftin”, a adăugat Dumitru Usatâi, locuitor s. Fundurii Vechi.

În satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni au rămas doar câteva zeci de vaci. Acum câțiva ani, cireada din sat număra aproape 200 de cornute.

„Au rămas puține. Au fost într-o mahala 60, în alta peste 80, în cealaltă tot peste 80, iar acum în cea mai mare au rămas 30-40 de vaci. Nu este rentabil. Dacă să ții pentru familie, atunci da, dar altfel nu este convenabil. Eu am ținut 20 oi și două vaci.”

„Prețul laptelui este mic. Vinzi laptele cu trei lei pentru un litru. Dar să cumperi concentrate pentru mâncare, chiar grâul este patru – cinci lei un kg, cât trebuie să cumperi pentru o vacă? A fost secetă și nu este nutreț.”

„Este greu de ținut animale acum, mai ales că în sate sunt practic doar femei, din cauză că bărbații sunt plecați peste hotare. Numai cred să fie rentabil (notă red.) e mai simplu să te duci la magazin să cumperi un litru de lapte sau un kg de brânză.”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: