image
Sursa foto: privesc.eu

Candu și Cebotari NU vor face parte din Comisia de anchetă privind frauda bancară; Jizdan și Repeșciuc, propuși în loc

Majoritatea parlamentară a respins propunerea PD ca deputații Andrian Candu și Vladimir Cebotari să facă parte din Comisia parlamentară de anchetă privind investigarea fraudei bancare, pe motiv că aceștia se află în conflict de interese.

Subiectul a provocat dezbateri încinse în Parlament, iar însuși Candu a recunoscut faptul că se află în conflict de interese în legătură cu ancheta fraudei bancare. În locul acestora, fracțiunea PD i-a propus în calitate de membri ai comisiei de anchetă pe Alexandru Jizdan și Grigore Repeșciuc.

„Persoanele propuse trebuie să facă declarații privind lipsa conflictului de interese. Candu a fost arhitectul proiectului de hotărâre pe care l-a contrasemnat în calitate de ministru al Economiei. Membrii comisiei nu au acceptat numirea lui Candu și Cebotari în calitate de membri”, a declarat președintele Comisiei Juridice, Sergiu Litvinenco.

„Ați argumentat în privința lui Candu, dar care sunt cele împotriva lui Cebotari?”, a întrebat liderul interimar al PD, Pavel Filip.

„A devenit ministru al Justiției la scurt timp. A întreprins toate măsurile ca nimeni să nu aibă posibilitatea de a investiga frauda bancară. Sunt șocat de dorința voastră a intra în componența acestei comisii. Nu v-ați dat niciodată interesul”, a spus Litvinenco.

„Nu trebuie citite lecții de morală. Propunem candidaturile lui Alexandru Jizdan și Grigore Repeșciuc”, a adăugat Filip.

Spiritele s-au încins în Parlament în momentul în care deputatul Liviu Vovc a propus ca PD-ului să nu i se permită să delege deputați în această comisie.

„E greu să găsești în PD pe cineva care nu se află în conflict de interese în legătură cu fruda bancară”, a fost de-acord președintele comisiei Juridice.

„Înțelegem ura față de PD. Dar haideți să respectăm legea”, a spus Sârbu. Dezbaterile s-au încheiat cu replica lui Andrian Candu care a recunoscut existența conflictului de interese.

„Ar trebui să ne abținem de acuzații publice referitor la dosare penale. În țară sunt instituții care pot face acuzații. Ați atacat persoana mea și echipa PD. Personal accept că poate a existat un conflict de interes, dacă spuneți că am fost ministru al Economiei”, a spus Candu.

Președintele comisiei de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari, a menționat că fiecare propunere a PD privind membrii delegați va fi examinată minuțios.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: