image
Sursa foto: bbc.com

Rusia se pregătește să recruteze 400.000 de noi soldați

Ministerul rus al Apărării intenționează să recruteze 400.000 de noi soldați pe bază de contract în 2023, potrivit unor multiple rapoarte ale presei locale.

Campania de recrutare ar urma să fie lansată la 1 aprilie, iar guvernele regionale au fost deja informate cu privire la cotele pe care trebuie să le îndeplinească, a relatat marți Radio Europa Liberă.

De pildă regiunile Sverdlovsk și Celiabinsk au fost informate că trebuie să obțină câte 10.000 de semnături până la sfârșitul anului 2023, potrivit Ura.Ru, un post de știri pro-Kremlin.

În Voronej, una dintre regiunile rusești aflate aproape de granița cu Ucraina, oficiali militari au fost văzuți distribuind citații rezidenților, spunându-le să își actualizeze datele la birourile de înrolare și de înregistrare, potrivit BBC Rusia.

Autoritățile au declarat că somațiile au fost emise doar pentru a colecta informații și nu pentru a pune bazele unei a doua mobilizări, potrivit BBC Rusia.

Portalul rus de știri „Layout” a relatat că armata rusă caută în special recruți pentru anumite specializări militare, precum operatori de artilerie sau de blindate.

Soldații contractuali vor putea decide dacă să lupte sau nu în în Ucraina, a relatat Layout, citând o sursă anonimă de la o autoritate locală din Voronej.

Rusia a decretat în septembrie „mobilizarea parțială” a 300.000 de rezerviști pentru completa forțele epuizate în urma invaziei sale în Ucraina.

Relatările despre recruți cu stagii scurte de pregătire și echipament precar uciși în masă în luptă au provocat temerile locuitorilor privind un al doilea val de mobilizare, relatează Insider, preluat de Agerpres. Cu toate acestea, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat în februarie că nu există planuri pentru o a doua mobilizare.

Totodată, Șoigu a declarat în decembrie că Ministerul Apărării intenționează să își crească efectivele de la 1 milion de oameni la 1,5 milioane. Este de așteptat ca aproximativ 695.000 dintre militari să fie înrolați pe bază de contract, cu cel puțin 521.000 care să fie deja în serviciu până la sfârșitul anului 2023, a spus Șoigu.

Soldații care lucrează pe bază de contract sunt de obicei voluntari care se înrolează pentru o perioadă de trei ani plătită în armată, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Aceștia numărau aproximativ 400.000 înainte ca Moscova să invadeze Ucraina. De când a început războiul, în februarie 2022, recrutorii au oferit bonusuri mari și salarii majorate soldaților contractuali, în timp ce Kremlinul se grăbește să consolideze resursele pentru trupele sale greu încercate.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea Insider pentru comentarii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: