image
Sursa foto: platformada.md

Andrei Năstase: Dacă se construiește ceva, toată lumea din blocurile din jurul șantierului are nevoie de ciubotele lui Țuțu

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice și pro-europene pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, continuă întâlnirile cu cetățenii, informându-i asupra programului său electoral „Chișinău – capitala în care să vrei să trăiești”. Astfel viitorul primar a vizitat și ÎM RTEC Parcul de troleibuze nr.2 pentru a discuta problemele și soluțiile propuse de echipa sa.

Andrei Năstase a vorbit despre prioritățile programului său pentru Chișinău, care sunt îndreptate spre creșterea confortului vieții urbane prin interconectare și mobilitate, asigurarea accesului echitabil al populației la servicii calitative, amenajarea spațiilor verzi, a locurilor de joacă pentru copii, a parcărilor suficiente, stabilirea unor linii roșii clare, cofinanțarea proiectelor inițiate de locatari pentru amenajarea curților, renovarea și reutilarea stațiilor de epurare și pompare a apei etc.

Viitorul primar s-a referit și la digitalizarea, transparentizarea, debirocratizarea procesului de acordare a autorizațiilor de construcție conform Planului Urbanistic și nu aleatoriu, pentru mite grase, așa cum se procedează de cele mai multe ori la ora actuală.

„Vom proceda exact cum se procedează în lumea civilizată. Nu începe nimeni să construiască acolo, înainte de a crea infrastructura. Se fac trotuare, se pun cablurile pentru o serie de servicii comunale, se edifică grădinițe pentru a asigura educația copiilor care vor locui în blocurile construite etc. La noi, din păcate, dacă se construiește ceva, toată lumea din blocurile din jurul șantierului are nevoie brusc, de ciubotele lui Țuțu. De fapt, atunci când un dezvoltator imobiliar solicită o autorizație de construcție, ea trebuie să includă condiționări clare pentru a nu prejudicia comoditatea cetățenilor”- a spus Andrei Năstase, specificând că astfel Primăria ar avea pârghii pentru a influența procesul în cazul derapărilor.

Andrei Năstase a vorbit și despre condițiile în care se desfășoară actuala campanie electorală, plină de falsuri și manipulare, toate în beneficiul binomului Plahotniuc-Dodon. „Acum au dat lovitura cu așa-zisa Arenă sportivă despre care vorbesc ca despre o mare realizare, în realitate fiind vorba despre o altă jefuire de proporții a statului. Demolează centrul istoric fără nicio jenă pentru a ridica blocuri care le vor aduce profit fabulos și tot așa – iată ce se întâmplă acum în Chișinău”- a precizat Andrei Năstase, calificând totala lipsă de grijă pentru oamenii, locuitori ai capitalei, drept corupție la toate nivelurile primăriei, explicând că toate aceste demolări și construcții la viteză maximă au fost demarate tocmai acum și pentru că beneficiarilor le este frică că după alegerile din 3 iunie nu vor mai apuca s-o ducă la capăt.

Întâlnirea de la Parcul de troleibuze nr.2 s-a petrecut într-o atmosferă interactivă, oamenii discutând cu mult interes diverse subiecte ce țin de modernizarea orașului, dar și a suburbiilor capitalei.

La întâlnire au participat și Alexandru Slusari, expert în finanțe, economist și Vladimir Bolea, reprezentant al medului de afaceri, activist civic.

Alexandr Slusari a vorbit despre problemele generale ale Regiei Transport Electric a capitalei: „Cunoaștem că suma de circa 250 mln. de lei alocată din bugetul municipal pentru susținerea Regiei Transport Electric este insuficientă. Știm că salariul mediu de 6000 de lei la această întreprindere este unul mic. Alarmantă este fluctuația ridicată de personal, mai ales în rândurile conductorilor (peste 30 % anual). Viziunea noastră privind dezvoltarea transportului public este complexă. Trebuie să renovăm parcul de troleibuze,deoarece din cele peste 360 de unități majoritatea au termenul de exploatare de peste 15 ani. Procurarea celor 100 unități și asamblarea celor 50 la noi în Chișinău este un lucru bun, dar e nevoie de niște tempouri mai accelerate.”

„Gestionarea eficientă a patrimoniului municipal este stringentă. Acum la orice solicitare a oamenilor se răspunde că nu sunt bani, dar cum să existe suficienți bani, dacă 80 % din clădirile municipale nici nu sunt măcar înregistrate în oficiile cadastrale ca proprietate a orașului? Din peste 8 mln de metri pătrați ai clădirilor și 12 mii hectare de terenuri, care aparțin municipiului, o bună parte din aceste imobile sunt transmise în arenda/locațiune. Însă, în bugetul municipal pentru anul curent (pentru care a votat Ceban și colegii săi din consiliul municipal) sunt planificate venituri de la folosința patrimoniului capitalei în suma mizeră de nici 14 mln. de lei!”- a mai spus Alexandru Slusari.

În altă ordine de idei, Andrei Năstase s-a referit la așa-zisele invitații ale contracandidatului său la discuții publice în PMAN. „Eu am agenda mea, făcută cu mult timp înainte și trebuie să onorez foarte multe întâlniri cu oamenii care așteaptă de la noi soluții viabile pentru problemele capitalei. De aproape trei ani merg aproape zilnic în localitățile noastre pentru a discuta cu cetățenii. Agenda mea nu o face Ion Ceban, ci oamenii capitalei. Nu de circ au nevoie ei, ci de o guvernare eficientă a Chișinăului, o administrație municipală în serviciul cetățeanului. Iar dezbateri vor avea loc în conformitate cu legislația în vigoare la posturi de televiziune, nu în copaci, așa cum își doresc strategii de la GBC”.

Andrei Năstase, întâlniri1Andrei Năstase, întâlniri1
Andrei Năstase, întâlniriAndrei Năstase, întâlniri
Andrei Năstase, întâlniri12Andrei Năstase, întâlniri12
Andrei Năstase, întâlniri13Andrei Năstase, întâlniri13
Andrei Năstase, întâlniri14Andrei Năstase, întâlniri14
Andrei Năstase, întâlniri15Andrei Năstase, întâlniri15

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: