image
Sursa foto: videoblocks.com

Atenție! Republica Moldova a trecut la ora de iarnă; Ce spun medicii despre efectele asupra sănătăţii

Republica Moldova a trecut la ora de iarnă. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 a devenit ora 03.00. Astfel, duminică, 31 octombrie, este cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Le 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o din cauza pandemiei și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.

În aceste condiții, Guvernul de la Chișinău a decis să revină la problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în același timp cu țările din UE.

Ce efecte are acest lucru asupra corpului uman

Specialiștii susțin că e nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă. Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate și chiar depresie.

Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă de timp, simptome asemănătoare cu cele resimțite de cei care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar (oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie).

Oamenii de știință spun că adaptarea organismului la trecerea la ora de iarnă poate dura până la patru săptămâni și că unii dintre noi nu reușesc niciodată să se adapteze acestui proces.

Trecerea la ora de iarnă poate provoca scăderi ale performanței, concentrării și memoriei, precum și oboseală și somnolență în timpul zilei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: