image
Sursa foto: nasa.gov

Care sunt fiinţele declarate cele mai importante de pe glob şi cum ar putea dispariţia lor să distrugă toată planeta

Într-o dezbatere recentă susţinută de Societatea Geografică Regală a Londrei şi de Institutul Earthwatcht, albinele au fost declarate cele mai importante fiinţe vii de pe pământ. Fără îndoială, toate speciile sunt de nepreţuit pentru planetă, dar dezbaterea a fost creată pentru a sensibiliza oamenii cu privire la conservare, solicitând publicului să voteze o specie care ar primi un cec fictiv de un trilion de lire sterline, sumă care să fie cheltuită pentru conservarea acesteia. Audienţa a votat salvarea albinelor.

Votul iniţial l-a plasat pe prima poziţie pe profesorul Dr. David Thomas, care susţinea planctonul, urmat de Dr. George McGavin, reprezentând albinele. După ce li s-au acordat însă 5 minute în plus, pentru a-şi sprijini cauza, clasamentul s-a schimbat. Profesorul Thomas a venit cu un rezumat interesant, însă câştigătorul, Dr. McGavin, a reuşit aducând argumente persuasive, explicând modul în care un sfert de milion de specii de plante cu flori depind de albine, o multitudine din acestea având o importanţă crucială pentru agricultură, şi că fără acestea am pierde atât plantele cu flori cât şi numeroase fructe şi legume.

Printre cauzele principale ale scăderii numărului de albine se numără pierderea şi fragmentarea habitatului, creşterea utilizării insecticidelor, dar şi bolile. 70% din aprovizionarea noastră cu alimente se bazează pe albine, iar polenizarea pe care o fac permite reproducerea plantelor, care sunt, la rândul lor, hrană pentru milioane de animale, scrie thinkinghumanity.com.

Aproximativ 250.000 de specii de plante cu flori depind de albine pentru polenizare, oricare dintre ele fiind vitală pentru agricultura mondială. Albinele cresc producţiile a circa 90 de culturi, inclusiv mere, afine şi castraveţi cu până la 30 la sută, astfel încât într-o lume fără albine, numeroase fructe şi legume ar deveni rare şi extrem de scumpe. În plus, o mulţime de medicamente, atât tratamente obişnuite cât şi remedii la boli mai grave, provin din plante cu flori. Chiar şi pentru producţia de bumbac polenizarea este esenţială.

Pe de altă parte, multe păsări şi mici mamifere se hrănesc cu fructe de pădure şi seminţe care se bazează pe polenizarea albinelor; prin urmare, dacă mor de foame, toate animalele care le urmează în lanţul alimentar vor muri la rândul lor de foame.

Printre alţi factori care contribuie la scăderea dramatică a numărului de albine, aproape 90% dispărând în ultimii ani, se numără defrişarea masivă, lipsa florilor, lipsa locurilor sigure pentru stupuri, utilizarea necontrolată a pesticidelor şi a erbicidelor şi schimbările în sol. Oamenii au început recent să realizeze importanţa albinelor şi numeroase grupuri care susţin drepturile animalelor încearcă tot ce le stă în putinţă pentru conservarea speciei; multe vedete s-au alăturat la rândul lor cauzei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: