image
Sursa foto: captură video

Grădinița nr. 5 din capitală dispare de pe harta orașului; Pavel Filip, implicat direct în privatizarea terenului // VIDEO

Grădinița nr. 5 din Chișinău dispare de pe harta orașului. Copiii au fost mutați în alte instituții preșcolare, iar proprietarii clădirii care a fost privatizată odată cu fabrica de bomboane „Bucuria” vor putea să înceapă demersurile pentru demolare. Încă acum 10 ani se dorea construcția unui complex de blocuri în locul grădiniței, chiar dacă terenul are destinație social-culturală, iar acordurile cu autoritățile locale prevăd că proprietarii nu au voie să-i schimbe menirea. Valoarea imobilului se ridică la zeci de milioane, iar printre cei care au participat la transferarea lui din proprietatea statului în cea privată se numără și actualul premier Pavel Filip, acționar la „Bucuria” și fost director al întreprinderii. Semnătura sa stă pe contractul de privatizare a terenului aferent grădiniței - un bun evaluat pe piață între 10 și 20 de milioane de euro, dar cumpărat de la stat cu 200 de mii de lei.

”Grădiniţa din strada Bogdan Voievod, sectorul Râşcani, poate fi demolată, iar în locul acesteia ar urma să fie construită o altă instituţie de menire social-economică şi un complex de blocuri. O asemenea revendicare a prezentat Primăriei Chişinău proprietarul imobilului, SA ”Bucuria”. Administraţia SA ”Bucuria” a solicitat oficial evacuarea copiilor şi a personalului din grădiniţă, eliberarea certificatului de urbanism pentru demolarea instituţiei şi acordul pentru proiectarea unui complex locativ. Deşi municipalitatea a propus câteva loturi de pământ în schimbul grădiniţei, administraţia ”Bucuria” a refuzat propunerile, insistând asupra construirii pe terenul din strada Bogdan Voievod. Actualmente, doar în sectorul Râşcani peste 600 de copii nu au locuri în grădiniţe”, scrie într-un comunicat de presă al Primăriei Chișinău din 07.07.2008.

Era un semn de alarmă, dat de către autoritățile Chișinăului cu tocmai 10 ani în urmă. Astăzi, evacuarea copiilor e un fapt împlinit, iar demolarea grădiniței nr. 5 este iminentă. Pe lângă ”Bucuria”, în joc este implicat un agent economic - Sharp Cliff Invest, fondat în offshor, căruia „Bucuria” i-a transmis clădirea și terenul grădiniței. Imobilul a fost obținut cu 200 de mii de lei, dar costă zeci de milioane și chiar dacă procuratura a stabilit încă în 2008 că privatizarea a fost ilegală, procesul de evacuare a grădiniței a început în luna iunie. Simbolic, pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Primăria, care după înstrăinarea imobilului plătea câte un milion de lei pe an pentru arenda lui, a decis să-i mute pe cei aproximativ 130 de copii instruiți aici, în alte instituții. Asta în condițiile, în care lipsa locurilor în grădinițe este o problemă majoră, pentru care nu se găsește o soluție de ani de zile. Agentul economic și municipalitatea nu au reușit să se împace cu privire la un eventual schimb de terenuri, iar pentru a readuce grădinița în proprietatea statului, SRL-ul a înaintat o pretenție exorbitantă, de aproape 40 de milioane de lei! Pentru comparație: cu numai 10 milioane mai mult, adică 50 de milioane de lei, l-a costat pe oligarhul Vladimir Plahotniuc privatizarea Hotelului Codru din centrul Chișinăului - imobil cu destinație comercială, cu o suprafață de 5-6 ori mai mare decât cea a grădiniței nr. 5 din sectorul Râșcani. Acum, din instituția preșcolară sunt evacuate ultimele bunuri.

Viceprimarul Ruslan Codreanu consideră că ar fi fost mai simplu de răscumpărat grădinița nr.5, dacă terenul aferent ar fi fost în proprietate publică, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri.

Grădinița nr.5 a fost dată în exploatare în anul 1966, fiind înregistrată la balanța fabricii ”Bucuria”, pe atunci întreprindere de stat. După destrămarea Uniunii Sovietice, odată cu privatizarea întreprinderii, investitorul a preluat și clădirea instituției preșcolare. Terenul de peste un hectar din preajmă are, însă, un istoric separat. Acesta a fost privatizat mai târziu, în perioada 2004-2007, pe când șef al Societății pe Acțiuni ”Bucuria” era actualul premier Pavel Filip, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat. În urmă cu doi ani, Filip a fost întrebat cum s-a întâmplat că un imobil de milioane a fost privatizat la un preț de nimic, iar Primăria s-a văzut nevoită să plătească arendă? În răspunsul său, care a durat aproximativ un minut, prim-ministrul a mințit de cel puțin două ori.

De fapt, neregulile au ieșit la suprafață. Încă în 2008, Procuratura Generală a anunțat că a stabilit ilegalități la privatizarea, de către SA ”Bucuria” a grădiniței de copii nr. 5 din Chișinău. Potrivit procurorilor, includerea clădirii grădiniţei în actele de privatizare ale SA ”Bucuria” s-a efectuat cu încălcarea legislaţiei. Procuratura Generală a prezentat Curţii de Apel Economică o cerere privind excluderea din adeverinţa de privatizare, eliberată SA ”Bucuria”, a bunului imobil din strada Bogdan Voievod 4/2, în incinta căruia funcţionează grădiniţa de copii nr. 5 şi obligarea Oficiului Cadastral Teritorial Chişinău să înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în favoarea Primăriei. Doar că acțiunea a fost respinsă pe motivul expirării termenului de prescripție. În decizia definitivă a Curții Supreme, care datează cu 9 aprilie 2009, se arată că din cauza tardivității, instanța nu este în drept să dezbată fondul cauzei, ci poate doar să o respingă.

De fapt, Pavel Filip a semnat pe 23 august 2004 contractul cu Primăria Chișinău, prin care ”Bucuria” privatiza terenul de peste un hectar, aferent grădiniței nr. 5, contra sumei de 211 mii de lei, urmând ca banii să fie plătiți în decurs de zece ani. Am solicitat unui agent imobiliar să evalueze valoarea de piață a unui asemenea teren. Expertul ne-a spus că un ar pe strada Bogdan Voievod costă între 10 și 20 de mii de euro. Rezultă că terenul de peste un hectar a fost cumpărat la preț de un ar. Întregul lot ar costa de fapt de la 200 până la 400 milioane de lei. Din partea Primăriei contractul a fost semnat de către viceprimarul Vitalie Cerepenco, care acționa în baza unei dispoziții a primarului general de atunci, Serafim Ureachean.

Anume Pavel Filip a fost cel care a inițiat procedura de privatizare a terenului. Cu un an mai devreme de încheierea contractului, în 2003, în calitate de director general al societății pe acțiuni ”Bucuria”, Filip a semnat o procură pe numele unui consilier juridic, pe care l-a împuternicit să reprezinte interesele întreprinderii pe lângă Primăria Chișinău și Oficiul Cadastral Teritorial. În același an, consilierul delegat de Filip a făcut mai multe demersuri la Cadastru cu privire la imobilul de pe strada Bogdan Voievod 4/2 - adresa grădiniței nr. 5 din sectorul Râșcani. Deja în iulie 2004, Consiliul municipal Chișinău autoriza cererea cu privire la privatizarea lotului de teren aferent instituției preșcolare. Atât în decizia CMC, cât și în contractul de privatizare, semnat de Pavel Filip, sunt stipulate mai multe restricții impuse cumpărătorului. Printre acestea - neadmiterea schimbării destinației terenului și edificării oricăror construcții în lipsa autorizației Primăriei. Plățile pentru terenul privatizat au fost efectuate în rate, până în septembrie 2007, iar în octombrie a aceluiași an, Pavel Filip semna o altă procură, prin care îl împuternicea pe juristul întreprinderii, Roman Nastas, să reprezinte interesele societății la Cadastru pentru a înregistra și perfecta acte. În aceeași zi, Roman Nastas a depus o cerere cu privire la efectuarea modificărilor în registrul bunurilor imobile, pentru ca odată cu achitarea integrală a celor 211 mii de lei să fie ridicate toate interdicțiile de pe proprietate. Din dosarul cadastral al imobilului rezultă că Pavel Filip nu doar că a inițiat procesul de transferare a lotului din proprietate publică în proprietate privată, dar l-a și dus la bun sfârșit, înainte de 2008, când a plecat din funcția de conducere de la Bucuria, pentru a se transfera în fotoliu de șef la Societatea pe Acțiuni „Tutun CTC”.

Totodată, Pavel Filip se numără și printre beneficiarii tranzacției, având în vedere că face parte din rândul acționarilor întreprinderii pe care a condus-o.

Astăzi proprietar al imobilului este Societatea cu Răspundere Limitată ”Sharp Cliff Invest”, care pare a fi mai degrabă un paravan scos în scenă pentru a distrage atenția de la adevărații beneficiari. Asta pentru că mai bine de 99 de procente din capitalul SRL-ului aparțin tot Societății pe Acțiuni ”Bucuria” și constituie anume bunul imobil de pe strada Bogdan Voievod 4/2. Restul - adică mai puțin de un procent - aparține celui de-al doilea fondator - un offshor cipriot, Sharp Cliff LTD. Firma este administrată în prezent de către Roman Nastas - juristul de la ”Bucuria”, pe numele căruia semna Pavel Filip procura din 2007.

Sharp Clif a apărut în ecuație în anul 2015. Offshorul cipriot a fost fondat în august, iar SRL-ul moldovenesc cu denumire asemănătoare a fost creat în octombrie. În decembrie a aceluiași an, Consiliul de administrație al ”Bucuria” examina deja o chestiune cu privire la propunerea agentului economic de coparticipare în capitalul social. În procesul verbal al acelei ședințe se spune că ”Bucuria” a examinat propunerea administratorului Sharp Cliff Invest SRL, funcție ocupată astăzi de Roman Nastas, iar pe atunci, de Irina Tryakina-Malova, și a decis să transmită în capitalul social al acestei firme proaspăt create grădinița de pe strada Bogdan Voievod, imobil evaluat de o firmă specializată, angajată de „Bucuria”, la aproape 13 milioane de lei. În document sunt incluse și unele motivații pentru o asemenea decizie - conducerea societății pe acțiuni a considerat că un milion de lei pe an, sau 88 de mii de lei pe lună, cât plătea Primăria pentru arenda acelui imobil, nu era suficient și că suma ar fi trebuit să fie mai mult decât dublă! În aceste condiții s-a argumentat că întreprinderea ar putea avea de câștigat din transmiterea grădiniței în capitalul social la Sharp Cliff Invest SRL, care pe atunci avea o valoare de numai 1000 de dolari, adică de 645 de ori mai mică decât valoarea estimată a imobilului transmis la balanța sa. Pentru a obține proprietatea de pe strada Bogdan Voievod, SA ”Bucuria” nu a cheltuit nimic pentru clădire și a plătit doar 211 mii de lei, în rate, pentru teren. Însă la balanța sa, iar ulterior, la balanța SRL Sharp Cliff Invest, proprietatea are o valoare de aproape 13 milioane de lei. Acum, în actele și declarațiile cu privire la imobilul de pe strada Bogdan Voievod 4/2 se face referire în primul rând la această firmă, apărută și împroprietărită peste noapte, iar ”Bucuria” este pomenită în treacăt sau deloc. Când, de fapt, transmiterea imobilului a avut loc doar pe hârtie. Fabrica de bomboane rămâne a fi proprietara grădiniței și nu a făcut decât să o treacă la o altă balanță, dar tot a sa. Peste 99,8 la sută din Sharp Cliff Invest aparțin ”Bucuriei” și mai puțin de 0.2 procente - offshorului cipriot. Până și participanții la aceste transferuri făcute pe hârtie fac parte din același cerc.

Irina Tryakina-Malova, primul director al Sharp Cliff Invest SRL, cea care ar fi venit cu propunerea ca bunul să fie introdus în capitalul acestei companii, este, potrivit unor surse, soția lui Roman Tryakin, directorul general de la ”Bucuria”.

Soții, cetățeni ai Federației Ruse, semnează actele unul din partea societății pe acțiuni, altul - din partea SRL-ului. Până și noul administrator al Sharp Cliff Invest, Roman Nastas, este, după cum am văzut mai sus, fost jurist la ”Bucuria”, cel cu procură de la Pavel Filip în 2007. Nastas a evitat o discuție cu reporterul Jurnal TV. La începutul acestei săptămâni, el a spus că ar prefera ca interviul să aibă loc pe viu, ulterior a spus că nu are timp și a acceptat să discute la telefon, iar când a auzit una dintre întrebări, s-a răzgândit.

Întâlnirea reporterului Jurnal TV cu Roman Nastas încă nu a avut loc, iar directorul general al SA „Bucuria” nu a fost de găsit. La întreprindere ni s-a spus că el nu se află în Republica Moldova. Am reușit, însă, să-i adresăm câteva întrebări directorului financiar Ecaterina Cechina, - tocmai persoana, care în 2015 recomanda întreprinderii să accepte propunerea soției directorului general de a transmite grădinița nr. 5 în capitalul social al Sharp Cliff Invest. Nici Cechina nu a răspuns de ce s-au cerut 38 de milioane de la Primărie pentru un imobil evaluat la 13 milioane. A spus că ar prefera ca întrebările să fie expediate în scris și a negat că s-ar intenționa inițierea unor lucrări de construcții pe acel teren.

Ba da! ”Bucuria” a depus cel puțin o cerere privind demolarea grădiniței și proiectarea unor blocuri supra-etajate încă în 2008. Solicitarea a fost înregistrată oficial și i s-a atribuit chiar și un număr, așa cum se obișnuiește în instituțiile de stat. Asta rezultă dintr-un răspuns semnat de viceprimarul Nistror Grozavu, care scrie că Primăria nu poate să dea asemenea autorizație pentru că regiunea are statut special. Întrebările i-au fost transmise în formă scrisă Ecaterinei Cechina, urmând ca ulterior să fie stabilită o întâlnire cu reporterul Jurnal TV pentru a oferi răspunsuri documentate.

În justiția din Republica Moldova cazul și-a găsit finalitatea în aprilie 2009, odată cu decizia Curții Supreme, care a respins acțiunea procurorilor din motivul depășirii termenului de prescripție. Dosarul nu a ajuns să fie examinat în fond, iar procurorii nu au întreprins alte măsuri pentru a înlătura sau pedepsi ilegalitatea, pe care tot ei au constatat-o. La întrebarea de ce nu a fost pornit un dosar penal, de exemplu, răspunsul Procuraturii Generale de astăzi este: „Dar de ce ar fi trebuit să fie pornit?”. Deși nu neagă constatările făcute de angajații săi anterior și spune că opinia sa rămâne cea exprimată în 2009, astăzi instituția nu mai califică privatizarea grădiniței nr. 5, la pachet cu întreprinderea ”Bucuria”, drept o ilegalitate. ”Este o chestiune de apreciere”, a declarat angajatul Procuraturii Generale, delegat să comenteze cazul pentru Jurnal TV.

Până nu demult, prezența copiilor în grădinița ”Bucuria” zădărnicea planurile de a înstrăina imobilul de milioane, obținut la un preț de nimic. Intenția de a vinde această proprietate a fost anunțată de către Pavel Filip încă acum 11 ani. În iunie 2007, ziarul ”Economist” publica declarațiile sale cu privire la decizia de a înstrăina mai multe active neprofitabile ale ”Bucuriei”, inclusiv grădinița nr.5. Printre bunurile enumerate, care urmau să fie vândute, era și un alt imobil, care merită să fie menționat aici - o fostă subdiviziune a ”Bucuriei” din orașul Criuleni. Peste 5 luni după declarațiile lui Pavel Filip cu privire la intenția de vânzare a acestui bun, proprietatea a și fost înstrăinată, iar familia premierului a devenit proprietară. Un teren de peste patru hectare, cu mai multe construcții cu suprafețe de sute și chiar mii de metri pătrați, a ajuns în proprietatea unei firme care aparține fiilor premierului, Dumitru și Iulian Filip. În urmă cu trei ani, secția pașapoarte din orașul Criuleni a fost mutată din clădirea primăriei în clădirea familiei Filip, chiar dacă asta a stârnit nemulțumirea locuitorilor orașului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: