image
Sursa foto: GBM

Transportatorii amenință cu o nouă grevă: Vor fi suspendate rutele în traficul național

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto amenință cu o nouă grevă. APOTA se adresează ministrului economiei și infrastructurii, Anatol Usatâi, cu solicitarea de a adopta săptămâna aceasta o decizie privind majorarea tarifului pentru transportul de pasageri în traficul național.

Potrivit unui demers semnat de către Oleg Alexa, președintele Consiliului APOTA, în cazul în care autoritățile nu i-au act de solicitare, transportatorii vor ieși din nou la grevă, la sfârșitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare.

În notă informativă a demersului se spune că până în prezent a avut loc o rundă de negocieri din trei ședințe, inclusiv cu participarea lui Anatol Usatâi, în urma căreia au fost identificate mai multe măsuri care ar permite micșorarea costurilor operatorilor de transport.

Măsurile vizează excluderea controalelor abuzive, transparentizarea ministerului și Agenției Naționale de Transport Auto, lupta cu transportul ilicit etc.

Potrivit demersului, ca rezultat al ședințelor a fost întocmit un proiect de memorandum de înțelegere, semnarea căruia ar putea determina operatorii de transport să reducă cerința privind majorarea tarifului de la 92 bani per km la 74-76 bani per km.

Operatorii de transport spun că memorandumul încă nu este semnat, astfel cerința lor se menține la majorarea tariful până la 92 bani per km.

„Lipsa unui răspuns sau a unei decizii care să stabilească tariful va provoca o nouă grevă a transportatorilor, ca unicul mijloc legal de a protesta față de modul în care suntem tratați”, se spune în demers.

Pe data de 9 octombrie, transportatorii au suspendat 500 de curse, motivând greva prin refuzul Ministerului Economiei și Infrastructurii de a majora tarifele la serviciile rutiere naționale.

Executivul a transmis atunci că pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri și doar după îndeplinirea acestor condiții, se poate de discutat despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: