image
Sursa foto: livescience.com

Cum IQOS a ajuns atât de agresiv promovat, rolul lui „V.P.” și ce vor să facă doi deputați ACUM pentru a stăvili fenomenul

IQOS devine tot mai omniprezent și popular. Prin buticuri, pe străzi, prin localuri, în mâinile adulților, tinerilor și chiar adolescenților, produsul este promovat ca o alternativă „mai sănătoasă” la țigări. Acest interes crescând pentru IQOS ridică însă mari semne de îngrijorare, atenționează deputații fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Radu Marian și Dan Perciun, responsabili de portofoliul Sănătate și Protecție Socială.

„Cum se face ca un produs de tutun să aibă atâta libertate de promovare, cu un design extrem de atractiv, în buticuri foarte bine amenajate și fără să aibă inscripționate avertizări eficiente privind riscurile de sănătate?”, întreabă deputații, care amintesc de modificările făcute la inițiativa PD la legea privind controlul tutunului, acum doi ani.

„În ultimii 2 ani, au fost introduse amendamente legislative care par a fi croite special pentru IQOS, care să-i scutească de orice fel de restricții care se aplică în mod normal produselor de tutun. În august 2017, de exemplu, la inițiativa deputatului PD Corneliu Dudnic, Parlamentul a votat amendamente la Legea privind controlul tutunului care oferă posibilitatea „produselor de tutun alte decât produse de tutun pentru fumat” (probabil așa se definește IQOS în limbajul legislativ) să fie scutite de majoritatea interdicțiilor, în special cele care se referă la publicitate, promovare și sponsorizare, comercializare și expunere în spațiile comerciale accesibile publicului, utilizare în spațiile publice închise și în transportul public. Tot atunci s-a descoperit că aceste modificări au fost operate la „rugămintea” lui Vlad Plahotniuc, așa cum însuși Dudnic a recunoscut jurnaliștilor fără să-și dea seama. Mai mult, Guvernul condus de Filip a aprobat modificări care ar favoriza publicitatea IQOS, iar Igor Dodon, președinte al țării, reprezentant al unui partid de opoziție, a și promulgat legea fără mari întrebări, în pofida faptului că au existat demersuri din partea societății civile de a nu promulga aceste modificări”, afirmă deputații.

În acest moment, nu este clară cota accizelor pentru IQOS și care ar fi suma încasată la bugetul de stat în urma vânzării acestor produse. De asemenea, nu este clar cum a fost calculată și stabilită cota accizelor pentru IQOS, comparativ cu țigaretele clasice și nu poate fi făcută nicio estimare privind cota accizelor din costul total pentru un stick IQOS și pentru o țigaretă clasică. Mai mult, amendamentele lui Dudnic ar permite și minorilor să cumpere online IQOS. În schimb, restricțiile au rămas valabile pentru țigările obișnuite, țigările electronice, narghilea, și alte produse de tutun care produc fum, ceea ce inevitabil duce la concurență neloială pe piața produselor din tutun.

„Așadar, avem un produs de tutun care este promovat și vândut fără nicio jenă, inclusiv minorilor, cu toată binecuvântarea autorităților, asta chiar dacă IQOS cade sub incidența Convenției cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului, ratificată de Parlamentul RM”, mai atenționează deputații fracțiunii PAS, Blocul ACUM.

Or, situația nu poate rămâne așa, afirmă cei doi parlamentari, care au expediat o solicitare la Ministerul Finanțelor, prin care au cerut informații despre modul în care au fost taxate țigările de tip „heat-not-burn” (în care se înscrie și IQOS), dar și date privind acumulările la buget pentru mai multe tipuri de categorii de produse de fumat.

„Până așteptăm răspunsul ministerului, vom pregăti o inițiativă legislativă prin care să anulăm modificările propuse de Dudnic și să se revină la forma inițială a Legii, agreată cu activiștii anti-tutun și avizată atunci de însuși Ministerul Sănătății.

Cât despre afirmațiile că IQOS nu sunt la fel de dăunătoare ca țigările, ceea ce e cam același lucru pe care îl spuneau medicii prin anii 1960 despre țigări, deputații PAS afirmă că e nevoie de studii de lungă durată, care să urmărească evoluția sănătății consumatorilor timp de 10-20 ani. „Până atunci, riscăm să punem în pericol viața a zeci de mii de oameni care ar muri din cauza consumului de tutun în tot acest timp, dacă ne bazăm doar pe presupunerile unei entități comerciale. Mai mult decât atât, informațiile publice privind ingredientele din produsul din tutun IQOS, publicate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, relevă că aceste produse nu diferă mult de țigaretele clasice, pentru că conțin concentrații impunătoare de substanțe chimice dăunătoare sănătății”, punctează parlamentarii.

Totodată, deputații spun că scopul nu este interzicerea IQOS, ci depunerea tuturor eforturilor pentru a descuraja consumul de substanțe nocive, inclusiv prin promovarea accizării și impozitării corespunzătoare ale acestor produse.

„Un moldovean trăiește în medie cu 11 ani mai puțin decât oamenii din Europa de Vest și se estimează că în fiecare an peste 5500 de persoane mor prematur din cauza bolilor cauzate de tutun, iar mai mult de 4000 de copii (cu vârste cuprinse între 10-14 ani) și 701.000 de adulți (cu vârsta peste 15 ani) continuă să utilizeze tutunul în fiecare zi. De asemenea, costul economic al fumatului în Moldova este de peste 3.3 miliarde lei. Acestea includ costurile directe legate de cheltuielile de asistență medicală și de costurile indirecte legate de productivitatea pierdută datorită mortalității și morbidității precoce. Este clar că cei care aleg să consume tutun nu-și afectează doar propria sănătate și a celor din jur, dar și impun bugetul public la cheltuieli suplimentare atunci când se îmbolnăvesc mai des și necesită mai mult tratament. Așadar, accizarea agresivă a acestor produse devine nu doar o responsabilitate economică, dar și morală”, se spune în declarația deputaților.

În plus, dacă nu produsele de tutun nu vor fi taxate în mod corespunzător, riscăm să pierdem zeci de miliarde de lei care altfel ar merge pentru investiții în sănătate, pentru suportul mamelor, copiilor, pentru construcția grădinițelor, drumurilor, mai spun cei doi deputați PAS. „Vom continua să informăm opinia publică despre eforturile noastre de a combate consumul de tutun, de a ne asigura că producătorii își plătesc responsabil taxele și de a facilita concurență onestă pe piață”, au punctat deputații fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Radu Marian și Dan Perciun.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: