image
Sursa foto: AP

Situația din RM, din nou pe agenda Parlamentului European; Când va fi dezbătut raportul Auštrevičius // DOC

Situația din Republica Moldova va fi discutată din nou în forul legislativ european. Un raport privind modul în care este implementat Acordul de Asociere cu UE va fi supus dezbaterilor în cadrul următoarei sesiuni a Parlamentului European, din perioada 12 - 15 noiembrie.

Documentul este pregătit de europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, și propune ca orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova să fie luată numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale.

Raportul privind Republica Moldova va fi supus discuțiilor pe 13 noiembrie, alături de Georgia. A doua zi, europarlamentarii vor audia un raport privind respectarea statului de drept în România.

Sesiunea Parlamentului European 12 - 15 noiembrie by Jurnal on Scribd

Raportul critică reforma electorală promovată de guvernarea de la Chișinău, despre care spune că nu este în conformitate cu recomandările OCSE/ODHIR și Comisia de la Veneția, anularea alegeri din Chișinău pe motive îndoielnice și netransparente, dar și presiunile asupra liderilor opoziției.

Documentul propune ca plățile tuturor programelor de sprijin bugetar să rămână în așteptare până când vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice. Între timp, fondurile ar trebui realocate pentru a sprijini societatea civilă din Moldova, precum și sectorul privat și autoritățile locale.

Amintim că, pe 5 iulie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a condamnat anularea alegerilor din Chișinău și a solicitat Comisiei Europene suspendarea sprijinului bugetar pentru RM, dar și a asistenței macrofinanciare pentru țara noastră. „Pentru” au votat 343 de europarlamentari, „împotrivă” - 35, iar 160 s-au abținut.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: