image
Sursa foto: mba.aero

AUDIERI privind privatizarea Air Moldova; Ex-oficiali din Guvern: E dificil de spus dacă a fost în interesul statului

UPDATE 13:00 // Fostul secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a fost întrebat de ce concursul privind privatizarea Air Moldova a fost organizat în perioada vacanței, adică în august. „Așa au coincis datele. Dacă era interes din partea unei companii care nu reușea să aplice, se putea adresa la comisie pentru a extinde perioada”, a spus Iurcu.

UPDATE 11:55 // Fostul director al Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, spune că, înainte de privatizare, Air Moldova se afla „practic într-o situație de insolvabilitate”.

„Am avut nenumărate adresări către Air Moldova ca să discutăm. Persoane de la APP pot să vă confirme că am avut ședințe. Situația degrada pe zi ce trece. Air Moldova nu mai putea practic să-și mențină mentenanța. Guvernul trebuia să ia o decizie”, a spus Baldovici.

Igor Munteanu l-a întrebat pe fostul director al APP despre ajutorul de stat de care a beneficiat Air Moldova înainte de a fi privatizată. „Nu-mi amintesc”, a spus Baldovici.

„Din 2003 Air Moldova mergea tot mai prost”, a continuat acesta. „De ce nu ați schimbat directorul?”, l-a întrebat Munteanu. „N-am reușit”, a fost răspunsul lui Baldovici.

UPDATE 11:12 // Fostul Ministru al Economiei, Octavian Calmâc, a explicat de ce în cazul privatizării Air Moldova nu a fost organizat concurs internațional, cu prezentarea ofertelor în limba engleză.

„Este o practică internațională, se folosește limba oficială pentru a ușura activitatea. Nu zic că e o practică bună. Niciodată nu am făcut traducere a pachetelor pentru că sunt foarte voluminoase”, a spus Calmâc.

Ex-ministrul Economiei a fost întrebat dacă privatizarea companiei Air Moldova a respectat interesele statului.

„Se putea mult mai bine de făcut acest proces din toate punctele de vedere. Procedural s-a putut de făcut mai bine, ca să nu lăsăm amprenta unor neînțelegeri”, a adăugat Calmâc.

UDPATE 11:10 // Fostul secretar de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Bucătaru, a fost întrebat dacă privatizarea Air Moldova s-a făcut cu respectarea intereselor statului.

„E dificil să răspund la această întrebare. Pe de o parte urmau să fie afectați cei 300 de cetățeni care avea bilete procurate”, a spus Bucătaru.

„Nu am regăsit ca acest subiect să fi fost discutat nici la Guvern. Privatizarea s-a făcut peste noapte”, a menționat președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu.

UPDATE 10:26 // Deputatul PD Nicolae Ciubuc a solicitat ca audierile să aibă loc cu ușile închise. Pentru că membrii comisiei i-au respins propunerea, acesta a părăsit ședința.

______

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) organizează în acest moment audieri publice în cazul privatizării companiei Air Moldova.

Au fost chemați mai mulți foști oficiali din Guvern, precum și reprezentanții companiei.

Audierile pot fi urmărite în direct începând cu ora 10.00.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: