PNL este partidul care va trimite cei mai mulți membri în Parlamentul European, după ce a obținut la alegerile de duminică aproape 27% din voturile românilor. Locul doi încă se joacă între PSD și USR PLUS, având în vedere că mai sunt de numărat peste 330.000 de voturi, iar în ultimele ore partidul condus de Liviu Dragnea s-a așezat pe un trend descendent.

La scorul de 26.97%, tradus în peste 2,4 milioane de voturi, liberalii și-au adjudecat cel puțin 10 europarlamentari, dacă punem la socoteală și voturile care vor fi redistribuite de la cei care nu au trecut pragul electoral. Astfel, PNL îi va trimite în Parlamentul european pe Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi și Marian-Jean Marinescu.

Este cel mai mare scor pe care PNL l-a obținut la un scrutin europarlamentar de la aderarea României la UE, în 2007. La alegerile din 2014, liberalii au obținut un scor modest de 15%, trimițând în Parlamentul European doar șase oameni, totuși cu unul mai mult decât în 2009, scrie G4Media.ro.

În clasamentul voturilor obținute la europarlamentarele de duminică, liberalii sunt urmați de PSD și USR PLUS, cu o distanță foarte mică între el, de puțin peste 40.000 de voturi în favoarea PSD. De menționat că mai sunt de numărat 3,5% din voturi, adică peste 330.000.

Astfel, formațiunea clasată pe locul doi este cel mai probabil să obțină 8 posturi de europarlamentar, la egalitate cu cea de pe locul trei.

În oricare dintre situații, PSD-ul lui Liviu Dragnea iese grav șifonat, având în vedere că în 2014 a trimis în legislativul european nu mai puțin de 16 oameni, după ce obținuse un scor istoric de peste 37%. Europarlamentarii social-democrați vor fi, cel mai probabil, Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru și Dragoș Benea. Primul sub linie este fostul ministru al Afacerilor Europene Victor Negrescu, dar el va intra în Parlamentul European doar în eventualitatea retragerii cuiva deja ales.

La rândul lor, cei din Alianța 2020 USR PLUS, surpriza de proporții a acestui scrutin europarlamentar, îi vor trimite în Parlamentul European pe următorii: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuț, Vlad-Marius Botoș și Ramona Strugariu. Primul sub linie și aici este juristul USR Vlad Gheorghe, al noălea pe lista Alianței 2020.

Celelalte formațiuni care au trecut pragul electoral – PRO România, PMP și UDMR, vor trimite la Bruxelles și Strasbourg câte doi europarlamentari: PRO România – Victor Ponta și Corina Crețu; PMP – Traian Băsescu și Eugen Tomac; UDMR – Iuliu Winkler și Lorant-Gyorgy Vincze.